Taakstraf voor diefstal 3 maanden oud veulentje uit Dalerveen

Taakstraf voor diefstal 3 maanden oud veulentje uit Dalerveen

Geschreven door | 2024-06-12T13:16:02+00:00 12 juni, 2024|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 48-jarige man uit Dalerveen en een 37-jarige vrouw zonder bekend woonadres zijn voor een diefstal van een veulen veroordeeld tot een taakstraf van 32 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. 

De rechter vindt het bewezen dat de twee op 6 augustus 2022 in de manege in Dalerveen een veulen van drie maanden oud in een trailer zette en met het dier wegreden. De eigenaresse deed aangifte. Het jonge dier was daar voor een keuring voor de Bonte Paarden Stamboek (BPS). Het moederpaard was gedekt door de hengst van de verdachte uit Dalerveen.

Onenigheid over de rekening

Er was onenigheid over de rekening van de dekking. Volgens de aangeefster had ze alles keurig betaald. Dit wordt bestreden door eigenaar van de dekhengst. Dit escaleerde die dag in de manege. Er werd flink geduwd en getrokken om het veulentje bij de moeder weg te krijgen. Volgens de vrouwelijke verdachte probeerde zij juist het hoofd van het dier te beschermen.

Reden direct weg

Volgens haar medeverdachte zou, in overleg met een bestuurslid van het BPS, het veulentje apart worden gezet om de onenigheid met de eigenaresse ter plekke uit te praten. Daarentegen werd het veulen in een gereedstaande trailer gezet. Omdat beiden direct met het dier wegreden vindt de rechter diefstal wel bewezen. Het dier was een tijdlang onvindbaar. Via een civiele procedure kreeg de eigenaresse haar veulen terug.

Civiele rechter

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot het tweetal destijds niet vervolgen. Er was te weinig bewijs en de zaak werd geseponeerd. Het ging volgens het OM om een langslepend conflict dat beter kon worden afgehandeld bij een civiele rechter. De eigenaresse diende tegen deze beslissing een klacht in bij het gerechtshof. Het hof besliste dat het OM de zaak toch in behandeling moest nemen.

Bedreigd

Dat is de reden dat de beide verdachten bijna twee jaar na het incident alsnog bij de politierechter in Assen moesten verschijnen. De vrouw wilde haar adres niet bekend maken, omdat ze nog steeds door de eigenaresse zou worden bedreigd. De rechter ging daar niet op in en concentreerde zich op de gebeurtenis in de manege in 2022. En daarop past de straf die door het OM is geëist, zei de rechter.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn