Taakstraf geëist voor veroorzaken dodelijk treinongeluk Hooghalen

Taakstraf geëist voor veroorzaken dodelijk treinongeluk Hooghalen

Geschreven door | 2022-11-17T20:30:12+00:00 17 november, 2022|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Voor het veroorzaken van een dodelijk treinongeval eist het Openbaar Ministerie (OM) tegen een trekkerbestuurder (52) uit Smilde een taakstraf van 180 uur. Het OM eist ook een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar tegen de man. Bij het ongeluk kwam een 58-jarige treinmachinist uit Hardenberg om het leven.

 

De Smildeger stak op 22 mei 2020 met een trekker een onbewaakte spoorwegovergang bij Hooghalen over, met achter hem een aanhanger met tien ton puin. De naderende trein claxonneerde nog, maar een botsing was onvermijdelijk. De aanhanger werd honderden meters door de trein meegesleurd. Volgens de officier van justitie is het ongeval veroorzaakt door aanmerkelijk en onoplettend rijgedrag van de tractorbestuurder.

De aanhanger werd honderden meters door de trein meegesleurd.

Terwijl de verdachte met zwaar materieel de spoorwegovergang naderde belde hij met zijn neef. Hoewel niet is bewezen of de man de telefoon vast had, of naast hem had liggen op het moment van het ongeluk, was dit niet het moment om te bellen, zei de aanklaagster.

Zicht mogelijk belemmerd

De trekker met aanhanger stopte niet voor de overgang, maar de bestuurder verhoogde juist de snelheid. Hij deed dit vanwege een kleine helling, waar hij anders op vast zou lopen, zei hij direct na het ongeval. De officier van justitie concludeerde hieruit dat de man in de aanloop naar de oversteek onvoldoende heeft vastgesteld of het veilig genoeg was om over te steken.

Uit de rapportages van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail blijkt dat het zicht door bosschages en betonnen palen niet optimaal was op het moment van het ongeluk. Er was sprake van motregen en grondmist. Dit heeft het zicht mogelijk belemmerd, concludeerden de deskundigen.

Dat neemt volgens het OM niet weg dat de Smildeger onvoldoende heeft geanticipeerd op de situatie van dat moment. “Hij gokte en stak gewoon over en dat mag volgens de wet niet, zeker niet bij verkeersdeelnemers met zwaar materieel”, zei de officier van justitie.

Vrijspraak gepleit

Tineke Pieters, de advocaat van de verdachte, vond niet dat er gesproken kon worden van onoplettend gedrag bij de tractorbestuurder. “Hij heeft nog geen enkele overtreding op zijn naam staan, hij staat bekend als een oplettende bestuurder”, zei de raadsvrouw. Volgens de juriste had dit ongeval niet kunnen worden voorkomen. Pieters pleitte voor vrijspraak. Er lag een emotionele lading op de zitting, die massaal werd bezocht. De echtgenote van de overleden machinist sprak tegen de Smildeger, dat ze geen wrok koesterde en wenste hem ook sterkte.

Na dit ongeval concludeerden NS en ProRail dat zwaar verkeer bij bepaalde overgangen te weinig tijd hebben om veilig over te steken. Zes locaties, waaronder de overweg het ‘Boerenpad’ bij Hooghalen werden aangemerkt als zodanig gevaarlijk dat die zo snel mogelijk dicht moesten. Binnen een jaar na het ongeval waren twee overgangen bij Hooghalen door ProRail gesloten.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn