Studenten krijgen onterecht betaalde bemiddelingskosten terug

Studenten krijgen onterecht betaalde bemiddelingskosten terug

Geschreven door | 2018-08-09T20:30:11+00:00 09 augustus, 2018|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een Groningse vastgoedmakelaar moet zestien studenten in totaal bijna 11.000 euro aan bemiddelingskosten terugbetalen. Dat besliste de rechter in Groningen.

De makelaar had deze kosten volgens de rechter nooit in rekening mogen brengen, omdat die zijn berekend bij zowel de huurders (de studenten) als verhuurder. De Groningse studenten stelden tijdens de rechtszaak in juni al dat er nooit voor hen was bemiddeld bij het krijgen van een kamer.

Samen naar de rechter
Om sterker te staan, bundelden ze hun krachten via het Steunpunt Bemiddelingskosten. Het steunpunt werd in leven geroepen toen het klachten bleef regenen over het rekenen van bemiddelingskosten door de makelaar. Het steunpunt verzamelde de klachten en ondersteunde de studenten financieel, zodat ze samen naar de rechter konden stappen.

Nul op het rekest
Met succes, blijkt nu. Jarenlang vingen ze bot bij het makelaarskantoor. De eigenaar ging na een tijd samen met een collega-makelaar.  Daarna verschool hij zich achter deze nieuwe onderneming: daar hadden ze studenten geen bemiddelingskosten aan betaald, dus konden ze ook geen geld terugvragen. Daardoor maakte de gewraakte makelaar volgens de rechter misbruik van het zogenoemde identiteitsverschil.

Argumenten van tafel
De rechter vindt dat de studenten het geld wel degelijk op het nieuwe kantoor van de makelaar kunnen verhalen, omdat hij op hetzelfde adres zit en ook hetzelfde telefoon- en rekeningnummer heeft als zijn oude kantoor. Verder is het werk dat de man doet vrijwel hetzelfde en zijn ook zijn logo en briefpapier gelijk gebleven.

De makelaar verweerde zich nog door te stellen dat de vorderingen van studenten waren verjaard. Maar ook dit argument legde de rechter naast zich neer.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn