Student die energietoeslag wil, vangt dubbel bot

Student die energietoeslag wil, vangt dubbel bot

Geschreven door | 2023-01-09T21:23:54+00:00 09 januari, 2023|Groningen, Rechtbank|

De student uit Groningen die ruim twee weken geleden bij de rechter energietoeslag eiste, vangt dubbel bot: de gemeente persisteert in de weigering de toeslag te betalen. Ook voor een vergoeding uit de bijzondere bijstand komt de 25-jarige Mitchel niet in aanmerking. Dat meldt de woordvoerder van het gemeentebestuur.

Net als de ongeveer 20.000 studenten in Groningen komt hij niet in aanmerking voor een energietoeslag. Toch deed hij een aanvraag bij de gemeente Groningen. Die werd afgewezen. Zijn bezwaar tegen deze afwijzing legde hij ruim twee weken geleden voor aan de bestuursrechter in Groningen. Het is een principiële kwestie die landelijk speelt. Gemeenten weigeren studenten de toeslag te betalen en wijzen naar de landelijke overheid. Volgens minister Carola Schouten (Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen) is de situatie van studenten zo divers dat ze niet in aanmerking komen voor de generieke maatregel. Sommigen wonen nog thuis, anderen betalen huur inclusief energiekosten en anderen wonen, net als Mitchell, zelfstandig.

In het gelijk gesteld

Eerder kreeg een student uit Nijmegen in een soortgelijke situatie gelijk van de bestuursrechter. De rechtbank in Nijmegen vindt dat de minister te algemeen redeneert. Ze doet geen recht aan de feitelijke woonsituatie van studenten en aan het doel van de wet. Het doel van het eenmalig verstrekken van de energietoeslag is immers om te voorkomen dat huishoudens met een laag inkomen als gevolg van de sterk gestegen energierekening ernstig in de financiële problemen raken.

Wel of geen studiebeurs 

Tijdens de zitting vroeg de rechter aan Mitchell of hij ook geld van DUO kreeg toen hij de aanvraag deed. Dat bleek niet het geval. In de reactie op het bezwaar van Mitchell schrijft de gemeente dat  studenten die een studiebeurs ontvangen uitgesloten zijn van de energietoeslag. Geldt dat dan ook voor studenten die geen studiebeurs ontvangen, vroeg de rechter zich af en hij stuurde de gemeente op pad om dit uit te zoeken. Ook vroeg hij de gemeente uit te zoeken of Mitchell in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. De gemeente komt nu tot de conclusie dat ook studenten die geen studiefinanciering ontvangen uitgesloten zijn van de toeslag.

Het stadsbestuur heeft dit Mitchell inmiddels per brief laten weten. De rechtbank geeft de student tot vrijdag de tijd om te reageren.

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.