Stel pleegt acht jaar lang voor ruim een ton aan bijstandsfraude

Stel pleegt acht jaar lang voor ruim een ton aan bijstandsfraude

Geschreven door | 2019-12-20T20:56:59+00:00 20 december, 2019|Assen, Rechtbank|
EMMEN (ADP) – Voor het plegen van ruim acht jaar bijstandsfraude is een 39-jarige vrouw uit Emmen door de politierechter in Assen veroordeeld tot een een werkstraf van 150 uur en drie maand voorwaardelijke celstraf.
Haar letterlijke  partner in crime, een 38-jarige Emmenaar, kreeg dezelfde straf opgelegd. De man trok voordeel van de jarenlange steunfraude.
Ruim een ton
De vrouw ontving tussen februari 2010 en mei 2018 ten onrechte ruim een ton van de gemeente. Het stel gaf niet aan de sociale dienst door dat ze samenwoonden. De man is tevens schuldig bevonden aan de fraude, omdat hij voordeel trok van de fraude, en ook hij de gemeente niet inlichtte.
Huislijk geweld

De fraude kwam aan het licht na meldingen over huislijk geweld door de vrouw zelf en door buren. Volgens een aantal omwonenden zou de man ‘er altijd zijn’.  Ook kwam aan het licht dat de man naast een woning zelf ook een uitkering ontving. Met opzet had het stel verzwegen dat ze samenwoonden, ook al stond de man niet officieel op het adres van de vrouw ingeschreven.

‘Reden voor celstraf’

‘Van meet af aan verstrekte het stel foutieve inlichtingen richting de gemeente’, zei de officier. Ook stelde ze dat bijstandsfraude met een hoogte van ongeveer 140.000 euro al reden is voor een celstraf van acht tot twaalf maanden. Het stel heeft samen kinderen, waarvan één kind speciale zorg nodig heeft. Gezien dat gegeven, week ze van een celstraf af en eiste ze een werkstraf met een voorwaardelijke celstraf.

De politierechter ging daarin mee. Wel legde hij het stel daarnaast een proeftijd van drie jaar op.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt