Stadjer (57) hoort OM drie jaar cel eisen voor verkrachting

Stadjer (57) hoort OM drie jaar cel eisen voor verkrachting

Geschreven door | 2020-06-11T13:54:50+00:00 11 juni, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor verkrachting tegen een 57-jarige Stadjer drie jaar cel geëist.  Volgens de officier van justitie misbruikte de man de vriendin van zijn zoon zijn beste vriend. 

Het incident zou op 17 juni 2018 in de woning van de verdachte zijn gebeurd. De vrouw was daar al enkele jaren kind aan huis. Ook die dag, kwam zij samen met anderen Vaderdag te vieren. Rond vijf uur vertrok iedereen, behalve het slachtoffer. De Stadjer kampt na een ongeval met pijnlijke schouders. De vrouw, die een opleiding fysiotherapie heeft gevolgd, masseerde de man.

Onverhoeds

De Stadjer zou haar na een opmerking over dat hij kon magnetiseren haar onverhoeds onder de kleding hebben betast. Verstijfd door angst zou de vrouw seksuele handelingen hebben ondergaan. Daarna zou hij haar hebben gezegd vooral te zwijgen over dit voorval. De vrouw stapte een maand later naar de politie voor een gesprek. In september volgde de aangifte. Zedenzaken zoals deze zijn lastig te bewijzen, zei de officier van justitie.

‘Totale flauwekul’

De verdachte ontkent. ‘Totale flauwekul’, zei de man tegen de rechters. Het verhaal van de vrouw staat lijnrecht tegenover dat van de man. ‘Verder was niemand bij dit gebeuren’, zei de officier. Toch zag hij voldoende ‘steunbewijs’, extra bewijzen die de aangifte ondersteunen. De man zou een dag na het incident het slachtoffer een appje hebben gestuurd met de woorden: ‘Niets over gisteren vertellen’.

Worstelen met wel of geen aangifte doen

De vrouw liet zich na het incident controleren op seksueel overdraagbare aandoening (SOA). ‘Dat doe je niet zomaar, dat zijn vervelende onderzoeken’, zei de officier. De aangifte liet langer op zich wachten, omdat de vrouw worstelde met de situatie en niet eerder de knoop doorhakte. De Stadjer zou hebben geopperd dat het slachtoffer geld wilde zien. ‘Maar ze vraagt geen schadevergoeding, die wil ze ook niet’, zei de aanklager.

De advocate pleitte voor vrijspraak, vanwege onvoldoende bewijs. ‘En als er seks zou zijn geweest, waaruit moet blijken dat dit onvrijwillig zou zijn gebeurd’, zei de juriste.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn