Slagaderlijke bloeding na messteek: ‘Ik zag hem letterlijk leegbloeden op straat’

Slagaderlijke bloeding na messteek: ‘Ik zag hem letterlijk leegbloeden op straat’

Geschreven door | 2018-11-16T13:47:44+00:00 16 november, 2018|Groningen, Rechtbank|

TER APEL (ADP) – Een 20-jarige man van Algerijnse afkomst moet voor zware mishandeling en diefstal met geweld twee jaar de cel in. Dat eist het Openbaar Ministerie.

De man werd op 4 mei aangehouden nadat hij was betrapt in een bestelauto van een supermarkt in Ter Apel. Toen de eigenaar van de auto en zijn zoon op hem afkwamen, stapte de man uit en rende er vandoor.

Achtervolging door tuinen

De eigenaar en zoon achtervolgden hem, omdat ze niet wisten wat hij uit de auto had gestolen. Tijdens de achtervolging verloren ze hem kort uit hun zicht; later werd hij vermoeid van het rennen aangetroffen op straat. Buurtbewoners, het latere slachtoffer en diens vrouw snelden toe, om te verhinderen dat de man zou ontsnappen.

Slagaderlijke bloeding

Plots haalde de verdachte een mes uit zijn achterzak. Hij stak daarmee het latere slachtoffer in zijn arm. In het ziekenhuis bleek dat hij een slagaderlijke bloeding had opgelopen, door een snijwond van ruim 19 centimeter in zijn arm.

Functieverlies arm

Het slachtoffer lijdt sinds het gebeuren aan functieverlies in zijn hand. Zijn vrouw vroeg 2500 euro aan schok-schadevergoeding. ‘Ik zag hem letterlijk leegbloeden op straat’, las ze voor tijdens de zitting.

Het mes waarmee de Algerijn stak, kocht hij in de supermarkt waar hij werd betrapt in de bestelauto. De man was net een maand in Nederland om zijn asielprocedure te doorlopen. In de bestelbus had hij eten zien liggen. Dat wilde hij pakken, zei hij op zitting. Het mes had hij gekocht om iets te schillen.

Bij de man is geen ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling vastgesteld.

Het slachtoffer claimt een schadevergoeding van ruim 40.000 euro, 10.000 euro smartengeld inbegrepen.

De uitspraak is over twee weken.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt