‘Sinds wanneer ligt Beerta in de gemeente Groningen’: vrouw vrijgesproken van poging doodslag, mishandeling én bedreiging 

‘Sinds wanneer ligt Beerta in de gemeente Groningen’: vrouw vrijgesproken van poging doodslag, mishandeling én bedreiging 

Geschreven door | 2019-04-09T17:07:06+00:00 09 april, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|

BEERTA – In de rechtbank van Groningen werd maandag tegen een 36-jarige vrouw uit Beerta nog 1,5 jaar cel (jaar voorwaardelijk) geëist voor poging tot doodslag, mishandeling en bedreiging in november vorig jaar in Beerta.

Maar binnen 24 uur sprak de rechtbank de vrouw vrij van alle drie de feiten. Reden: Beerta ligt niet in de gemeente Groningen, zoals op de dagvaarding vermeld stond, maar in de gemeente Oldambt.

De vrouw woont met andere bewoners met diverse problematiek in een speciale woonvorm in het Oldamster Beerta. Op 25 november schopte de vrouw een scene tegen twee mede-bewoners. Er ontstond een ruzie waarbij de vrouw tegen deze twee riep: ‘I’ll kill you.’ Daarna had de vrouw een keukenmes uit een lade gepakt.

Stekende bewegingen met mes richting borst

Met het mes in de hand had ze gedreigd en ferme, stekende bewegingen gemaakt richting de borst van een van de bewoners. De vrouw werd stevig bij de polsen vastgehouden door een andere bewoner, om erger te voorkomen.

‘Ze had opzet op de dood’

De officier vond bewezen dat de vrouw met het mes uit was op de dood van de medebewoner. ‘Ze had zich immers met kracht verzet toen men probeerde het mes van de haar af te pakken.’ Toen dat uiteindelijk lukte, begon de vrouw te slaan en te krabben. De officier nam in zijn eis de verklaringen van meerdere getuigen mee, met daarbij foto’s van het krabletsel. Hij eiste vervolgens 1,5 jaar cel tegen de vrouw, een jaar daarvan voorwaardelijk.

“Sinds wanneer ligt Beerta in de gemeente Groningen” – Raadsman tegen rechtbank

Maar de raadsman van de vrouw tapte in zijn pleidooi uit een heel ander vaatje. Op de tenlastelegging stond namelijk de gemeente Groningen als pleegplaats genoemd. En dat, terwijl de feiten waren gepleegd in Beerta.

“Sinds wanneer ligt Beerta in de gemeente Groningen?’, opperde de verdediger. “Alleen al om die fout kunnen de feiten niet bewezen worden.” Hij vroeg ook aan de rechtbank om de misdragingen van de vrouw luchtiger te zien. Dit, omdat ze met mensen samenleeft met vergelijkbare problematiek.”Mocht de rechtbank alles, ondank de geografische fout, toch bewezen vinden, dan verzoek ik u een straf op te leggen gelijk aan de duur van de voorlopige hechtenis, met daarbij behandelingsvoorwaarden.”

Niet bewezen

Binnen 24 uur na de zitting kwam de rechtbank al tot haar oordeel. Nu gebleken is dat de feiten hebben plaatsgevonden in Beerta, dat gelegen is in de gemeente Oldambt en niet in de gemeente Groningen, kan door de rechtbank niet tot een bewezenverklaring gekomen worden. De rechtbank spreekt om die reden de vrouw van alle feiten vrij.

Er lag uit een eerder voorwaardelijk veroordeling in 2018 voor de vrouw nog twee weken cel op de plank. Als de vrouw zich binnen twee jaar zou misdragen, dan moest ze deze straf ook nog uitzitten.

Met de vrijspraak wijst de rechtbank ook deze celstraf af. De vrouw zit nu vijf maanden in voorarrest. Ze wordt ze per direct op vrije voeten gesteld en kan ze terug naar haar woonvorm in Beerta, gemeente Oldambt.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt