Sappemeerster dreigt cel in te gaan voor drugshandel

Sappemeerster dreigt cel in te gaan voor drugshandel

Geschreven door | 2019-04-02T18:48:23+00:00 02 april, 2019|Groningen, Rechtbank|
GRONINGEN/SAPPEMEER – Een 44-jarige man uit Sappemeer hoorde dinsdag negen maanden cel tegen zich eisen wegens drugshandel. Drie maanden daarvan zijn voorwaardelijk.

De officier vindt bewezen dat de man van september tot eind november 2018 in drugs heeft gehandeld. Ook reed hij zonder geldig rijbewijs toen hij werd gepakt. ‘Hij was gewaarschuwd. Anderhalf jaar geleden werd hij nog veroordeeld tot een taakstraf voor een drugsfeit’, aldus de officier.

Autobrand nekt de Sappemeerster

De man kwam vorig jaar september in beeld als verdachte van betrokkenheid bij een autobrand in de stad Groningen. Vanaf dat moment werd zijn telefoon uitgelezen. Op basis daarvan kwam al snel dealergedrag naar voren.

Drugs, gripzakjes en een weegschaaltje in auto

In de auto van de Sappemeerster troffen agenten soft- en harddrugs aan, waaronder xtc-pillen, gripzakjes en een weegschaal. Maar de man ontkent te hebben gedeald. Hij regelde wel eens drugs voor zichzelf en voor vrienden, voor bij een feestje. In ruil daarvoor kreeg hij af en toe een tank benzine, wat pillen en soms een lijntje cocaïne, zei de Sappemeerster tegen de rechters.

Xtc-pillen

De man slikt dagelijks xtc-pillen vanwege pijn door een handicap. ‘Dat werkt bij mij beter dan een doos pijnstillers’, zei de man. Vanaf zijn jeugd is hij in beeld bij justitie voor onder meer drugshandel en geweld.

Uit een eerder voorwaardelijk opgelegde straf lag voor hem nog een maand cel op de plank. ‘Hij liep in zijn proeftijd. Ook die straf moet hij nu uitzitten’, vindt de officier. ‘Ik wil een duidelijk signaal afgeven.’

“Echt dealerschap is iets heel anders dan voor jezelf een pilletje halen tegen de pijn” – advocaat tegen de rechters

De raadsman van de Sappemeerster opperde dat écht dealerschap iets heel anders is dan af en toe voor jezelf een pilletje halen tegen de pijn. “Zet hem niet in het gevang, want dat voegt voor mijn cliënt niets toe.”

Met de autobrand, waardoor de man aanvankelijk in beeld kwam, bleek hij niets te maken te hebben.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt