Ruzie in het rapcircuit leidt tot steekpartij in drukke Herestraat

Ruzie in het rapcircuit leidt tot steekpartij in drukke Herestraat

Geschreven door | 2023-01-12T19:56:59+00:00 12 januari, 2023|Groningen, Rechtbank|

Ruzie in het rapcircuit leidt tot steekpartij in drukke Herestraat – ‘Twee jonge kinderen moesten toekijken hoe hun moeder eerste hulp verleende’

Tegen een 26-jarige verdachte uit Groningen is tijdens een roerige zitting een gevangenisstraf geëist van vijf jaar omdat hij op zaterdagmiddag 30 juli 2022 in een volle Herestraat in Groningen geprobeerd zou hebben om twee andere jongemannen dood te steken.

De verdachte had al een tijdje een conflict met de slachtoffers. De reden voor de vete zou jaloezie in het rapcircuit zijn. Toen de verdachte de twee latere slachtoffers tegenkwam in de Herestraat, ging het vrijwel meteen mis. De verdachte kreeg een duw en een trap van een van de latere slachtoffers. ,,Toen wou ik mezelf verdedigen. Hij schopte me weg en deed of hij een wapen wilde pakken en toen pakte ik mijn mes en daar ben ik mee gaan zwaaien.”

De latere slachtoffers namen de benen. De verdachte, zo was tijdens de zitting te zien op de beelden, sprintte achter de slachtoffers aan, ontweek mensen die hem tegen wilden houden en wist beide mannen te achterhalen bij de WE.

Kritische rechter wordt uitgescholden voor ‘gek’

,,Had u ook weg kunnen lopen”, vroeg de voorzitter van de rechtbank af. ,,Waarom neemt u zo’n mes mee? Het mes was een centimeter of twintig lang, dat is nogal wat. Veel mensen hebben het ook gezien wat u deed met dat mes. Midden in een drukke winkelstraat, is het dan niet verstandig om weg te lopen?”

Toen een andere rechter hierop kritisch doorvroeg, verliet een bekende van de verdachte met veel misbaar de publieke tribune nadat hij de rechter voor ‘gek’ had uitgemaakt. De verdachte zegt dat hij de vluchtende slachtoffers achternaging omdat hij wilde voorkomen dat hij eventueel in de ‘rug geschoten zou worden’.

 

‘Kinderen en bejaarden getuige van enorme geweldsexplosie’

De officier van justitie stelt dat de steekpartij heel goed fataal had kunnen aflopen. Een van de jongemannen werd in zijn been geraakt en moest een zeven uur durende operatie ondergaan. De ander had een wond in de onderbuik. Met het verweer van de verdachte dat hij uit zelfverdediging handelde gaat de officier niet mee. ,,Er was op het moment dat verdachte het mes pakte geen dreiging meer.” Ze spreekt van onmetelijke agressie. ,,Twee jonge kinderen moesten aanzien hoe hun moeder eerste hulp verleende aan een van de gewonden.” Er was sprake van ‘woede, winnen, wraak’, aldus de officier, ‘met een enorme maatschappelijke impact’. ,,Midden op de dag tussen winkelend publiek, kinderen en bejaarden, zo’n geweldsexplosie. Ik vraag me af of verdachte zich realiseert dat kinderen zo oud als zijn driejarig zoontje getuige zijn geweest van zijn geweldsuitbarsting.”

Slachtoffers hadden geen wapens bij zich

De Stadjer is al meerdere keren veroordeeld, onder meer voor bedreiging van politiemensen, huiselijk geweld en mishandeling. ,,De inkt van de laatste veroordeling is amper droog”, aldus de officier. Volgens de verdachte ging het om zelfverdediging.

De reclassering denkt dat de kans groot is dat de verdachte opnieuw in de fout gaat en adviseert een verplichte behandeling in een forensische kliniek. Dat ziet de verdachte niet zitten. ,,Het is niet zo dat ik niet helemaal honderd ben.” De officier ziet aanwijzingen voor een psychische stoornis en eist een behandeling in een gesloten zorgkliniek.

De verdachte werd vrijwel meteen na de steekpartij aangehouden in de Gelkingestraat. De slachtoffers bleken geen wapens bij zich te hebben. De een eist 25.000 euro schadevergoeding, de ander 61.000.

Een tweede bekende van de verdachte verliet in de laatste minuut van de zitting de publieke tribune, maar niet zonder de rechter een dringend advies te geven ,,Meneer de rechter, ik kan u zeggen, ik heb negen jaar gezeten, het helpt niks!”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.