Rijinstructeur tegen leerlinge: ‘Ik ben helemaal verslaafd aan je buikje’ – OM eist werkstraf van 80 uur

Rijinstructeur tegen leerlinge: ‘Ik ben helemaal verslaafd aan je buikje’ – OM eist werkstraf van 80 uur

Geschreven door | 2023-06-28T10:32:04+00:00 28 juni, 2023|Groningen, Rechtbank|

(ADP) – Justitie eist tegen een 50-jarige rijschoolhouder uit de gemeente Westerkwartier een werkstraf van 80 uur. Hij zou zijn destijds 18-jarige leerlinge op 2 december 2021 tijdens een rijles hebben aangerand.

De man ontkende dinsdag in de rechtbank aan zijn leerlinge te hebben gezeten. Sterker: hij zegt dat hij zich teweer moest stellen tegen haar verleidingspogingen. ,,Ze sportte veel en ik ook. Daar hadden we het vaak over. Over sixpacks. Toen prikte ze in mijn buik. Ik zei: dat gaan we niet doen. Ze zei dat ik haar buik ook mocht voelen. Toen zei ik: dat ga ik ook niet doen.” Ook stelt de verdachte dat zijn leerlinge steeds haar truitje omhoogtrok.

Op voorhoofd gekust

De jonge vrouw vertelde de politie dat ze de auto aan de kant moest zetten. De man zou haar shirt hebben opgetild en over haar buik hebben gestreeld. De motor sloeg af. Daarna zou hij haar op het voorhoofd hebben gekust. Een dag later had ze opnieuw les. Dit keer maakte de vrouw heimelijk geluidsopnamen van de les. De rechter confronteerde hem met zijn tijdens de les opgenomen uitspraken.

‘Helemaal verslaafd’

‘Kijk eens hier, strakke buik, net als jij’, is er op de opname te horen. ‘Ik ben helemaal verslaafd aan je buikje. Ik heb een keertje gevoeld en die vond ik lekker. Ik zou weer aan je buik zitten, maar ik heb koude handen.’ Vervolgens is te horen hoe er een afspraak wordt gemaakt voor een nieuwe les. De man zegt dan: ‘En dan ben jij van mij, dan ga ik jouw buikje pakken. Ga ik jou helemaal pakken, dat zou het beste zijn.

Aanrakingen zijn normaal

‘Wat vindt u hier nou van’, vroeg de officier van justitie. ‘U krijgt kinderen in de auto tegen wie u dit soort opmerkingen maakt’. De verdachte zegt dat het in zijn cultuur normaal is dat mensen wat ‘aanrakerig’ zijn en dat hij gewend is aan lossere omgangsvormen. ‘Ik ben misschien wat losser dan u’, hield hij de drie rechters en de officier van justitie voor. Die officier van justitie vindt dat de verdachte met zijn verklaringen ‘in een vlek wrijft’. Naast de werkstraf eist het Openbaar Ministerie een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand met een proeftijd van drie jaar, om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Er zijn in het verleden vaker meldingen gedaan bij de politie door jonge vrouwen over grensoverschrijdend gedrag van de instructeur. Deze meldingen leidden niet tot een strafzaak.

Over twee weken uitspraak

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.