Rechter zet streep door opening zorghoeve de Klumpe

Rechter zet streep door opening zorghoeve de Klumpe

Geschreven door | 2018-06-27T19:48:40+00:00 27 juni, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Het had het paradepaardje moeten worden van de nieuwe franchisegever Wonen & Zo(rg): Hoeve de Klumpe op het landgoed De Groote Scheere in Holthone. Op een steenworp afstand van Coevorden. Vrijdag zou dit project groots worden geopend. Zover komt het niet.

 

Maandag stonden de eigenaren van de Hoeve, familie Hoving en de bedenkers van het nieuwe franchiseconcept Wonen & Zo(rg) Marian Zeinstra en Klaas Lamberink voor de rechter in Assen. Zeinstra en Lamberink werden kortgeleden onaangenaam verrast door de eigenaren van hun nieuwe project. Via WhatsApp kregen ze een uitnodiging van het openingsfeest van deze nieuwe zorgboerderij, maar met een nieuwe naam: Zorg & Woon.

300 jaar oude hoeve

De franchiseformule van Zeinstra en Lamberink richt zich op kleinschalige woonzorgvoorzieningen. Het echtpaar Hoving zag na twintig jaar ondernemerschap in Coevorden een nieuwe uitdaging in dit kleinschalige zorgformule. Ze kochten de ruim 300 jaar oude boerenhoeve in Holthone en sloten zich aan bij deze nieuwe franchiseformule. Ze tekenden een contract voor de duur van vijf jaar.

Paradepaardje

De boerderij werd verbouwd tot twaalf appartementen. Voldoende plek voor acht tot tien bewoners met een zorgindicatie die permanent komen wonen. De rest is voor tijdelijk opvang. Twee jaar lang werkten Hoving, samen met hun franchisegever, aan dit project. ,,Het paradepaardje van Wonen en Zo(rg). We konden laten zien wat het franchiseconcept inhoudt”, zei Lamberink tijdens de zitting.

Niet wat was beloofd

Maar deze formule kwam niet van de grond, meende Hoving op zijn beurt. De franchisegever gaf niet wat het beloofde. Er was bijvoorbeeld geen ICT-platform. Een integraal handboek ontbrak. De franchise fee (een vergoeding die voor de formule van de franchise moet worden betaald) was te hoog, zei het ondernemersechtpaar. In mei liet Hoving weten al te willen stoppen met dit concept.

Tijd voor een feestje

Omdat Hoeve de Klumpe een pilot betrof werd in eerste instantie geen franchisevergoeding gevraagd. In plaats van een gesprek over de toekomstige fee besloot Hoving zich te ontdoen van de franchiseformule. De franchisegever wist van dit alles niets, zei Lamberink tegen de rechter. Nu drie cliënten zijn neergestreken in de hoeve, werd het tijd voor een openingsfeest, vond Hoving.

Gast op eigen feestje

Maar dan een feestje zonder Wonen en Zo(rg) in de organisatie. En ook onder een andere naam. En dit viel bij Zeinstra en Lamberink verkeerd. ,,We zijn wel uitgenodigd. We voelen ons gast op ons eigen feest”. Die vroegen via de rechter een verbod op het feestje. De rechter  concludeerde richting Hoving: ,,Het is niet netjes, zoals het nu is gegaan”.

Het feestje is nu voorlopig van de baan. Op last van een dwangsom van 25.000 euro. Lamberink: ,,De deur blijft voor Jan en Annelies Hoving open staan. We willen best praten over de toekomst”. De advocaat van het echtpaar liet weten: ,,Vanwege een geheimhoudingsplicht richting de franchisegever kunnen zij niet reageren”.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn