Rechter wil tweelingbroer horen in zedenzaak Schipborg

Rechter wil tweelingbroer horen in zedenzaak Schipborg

Geschreven door | 2020-06-25T21:57:27+00:00 25 juni, 2020|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – De rechter wil de tweelingbroer horen van de 26-jarige verdachte die wordt verdacht van het verkrachten van een 76-jarige vrouw in een natuurgebied bij Schipborg. 

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat op 4 augustus gepland. Voor die tijd wordt de tweelingbroer bevraagd door de rechter-commissaris. Dit is op verzoek van advocaat Ubo van Ophoven, de raadsman van de verdachte uit Zuidlaren. Van Ophoven heeft nog veel vragen over waar de tweelingbroer op 6 juli rondhing, op het moment waarop de vrouw werd verkracht. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de broer een sluitend alibi, maar Van Ophoven ziet daar hiaten in.

Gelogen

Volgens Van Ophoven heeft de broer gelogen over zijn aanwezigheid in een sportschool. Zijn verklaring over waar hij die dag was, zou ook niet overeenkomen met de gegevens in zijn telefoon. In het ondergoed van de vrouw werd dna-materiaal van een man gevonden. Dit materiaal kwam overeen met het dna van de tweelingbroer van de verdachte dat in het dna-databank was opgeslagen. Het slachtoffer repte over een typisch loopje, waardoor de verdenking zich verplaatste naar de 26-jarige verdachte.

Uniek onderzoek

De rechtbank bepaalde in april dat een uniek dna-onderzoek op de tweeling zou worden losgelaten. Door nieuwe technieken kan nu ook kleine verschillen in het dna van eeneiige tweelingen worden gevonden. Omdat de broer geen verdachte is, moet hij toestemming geven voor onderzoek op zijn lichaamsmateriaal. Die toestemming is er niet. De rechter gaf de raadsman en de officier van justitie de opdracht om bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat het onderzoek verricht, te raadplegen of dit unieke onderzoek ook kan worden gedaan met alleen bloedmateriaal van de verdachte en het gevonden spoor bij het slachtoffer.

De 26-jarige wordt verweten dat hij in het natuurgebied Strubben/Kniphostbosch bij Schipborg de 76-jarige vrouw aanviel. Ze was aan het Nordic Walken toen ze werd achtervolgd. De man pakte haar vast en verkrachtte haar. Daarna vluchtte de vrouw naar haar auto en sloeg alarm.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn