Rechter wil psychiatrisch onderzoek straatrovers in Haren

Rechter wil psychiatrisch onderzoek straatrovers in Haren

Geschreven door | 2019-11-01T15:59:18+00:00 01 november, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De kinderrechter wil twee jongeren van 16 en 17 jaar uit Haren, die in april in hun woonplaats een aantal straatroven hebben gepleegd, psychiatrisch laten onderzoeken. De rechter vindt bewezen dat de twee verantwoordelijk zijn voor in elk geval drie straatroven.

Het Openbaar Ministerie eiste werkstraffen tot 180 uur en jeugddetentie, gelijk aan het voorarrest. De rechter vindt dat er meer psychisch onderzoek nodig om tot een afdoening te komen.

De rechter noemde met name de beroving op 23 en 27 april in Haren zeer ernstig. De jongeren hadden zich goed voorbereid. De jongste van het stel had een boksbeugel bij zich en gebruikte die. De politie hield uiteindelijk zes jongeren aan. Deze twee stonden twee weken geleden voor de kinderrechter. De zitting was besloten, omdat beiden minderjarig zijn. De uitspraak is wel openbaar.

De straatrovertjes maakten telefoons, sigaretten en bankpasjes buit. De slachtoffers liepen verwondingen op. Deze twee zaken worden verwezen naar de rechter-commissaris. Die moet ervoor zorgen dat een psychiater, en eventueel een psycholoog, nader onderzoek verricht. Beide verdachten zijn eerder op strenge voorwaarden op vrije voeten gesteld, waar zij zich niet volledig aan hebben gehouden.

De rapporten dit er liggen laten een zorgelijk patroon zien. De ouders hebben geen grip meer op hun kroost. De rechter wil weten welk behandeltraject nodig is om deze jongeren weer op het rechte pad te krijgen. De zaak is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn