Rechter: ‘Terreur-website bouwen op naam van leerkracht is kattenkwaad’

Rechter: ‘Terreur-website bouwen op naam van leerkracht is kattenkwaad’

Geschreven door | 2019-02-13T21:58:41+00:00 13 februari, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 20-jarige ICT-student uit Assen krijgt geen straf voor het bouwen van een terroristische website op naam van zijn leerkracht. De student bouwde de site en plaatste daarop de tekst: ‘ISIS, trail of terror’. Het leek alsof de docent aanhanger was van de terreurgroep. De rechter vond dit een uit de hand gelopen grap en sprak de Assenaar vrij van belediging. 

De Assenaar stond voor de rechter, omdat hij een eerder opgelegde boete van het  Openbaar Ministerie van 200 euro weigerde te betalen. De officier van justitie vond dat de ICT-student van het Alfa College in Groningen de goede naam en reputatie van zijn docent had aangetast en vond dat de student de boete alsnog moest betalen.

 

De student gebruikte de persoonsgegevens van de leerkracht. Hij haalde een afbeelding van een IS-strijder van het internet. De leraar deed aangifte van belediging en identiteitsfraude. De Assenaar werd voor een week van school geschorst. Hij bood meermalen zijn excuses aan. Het was een uit de hand gelopen grap, zei hij tegen de rechter. De officier vond het wel meer dan een grap. ,,De website bleef drie weken in de lucht. Dat is lang, wil je iemands reputatie schaden. Een reis door Amerika kan de man nu wel vergeten”, zei hij.

 

De Assenaar was achttien toen hij de site bouwde en online zette. De rechter kreeg de indruk dat de Assenaar door zijn jeugdigheid de gevolgen niet voldoende overzag. De student had niet de bewuste opzet de leerkracht zo te beledigen en de rechter sprak hem om die reden vrij.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt