Rechter legt veehouderij Steenwijkerland een half jaar stil

Rechter legt veehouderij Steenwijkerland een half jaar stil

Geschreven door | 2019-04-19T20:33:26+00:00 19 april, 2019|Rechtbank, Zwolle|

ZWOLLE (ADP) – Een 46-jarige veehouder mag zijn agrarisch bedrijf in Steenwijkerland de komende half jaar niet voortzetten. De rechter heeft dit bedrijf voor die periode stilgelegd. Bij een controle op 27 maart door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bleek dat op de boerderij meer dan honderd runderen en tachtig schapen en lammeren onder erbarmelijke omstandigheden werden gehouden.

Kreupel

Het bedrijf stond bij de NVWA bekend als ‘aandachtsbedrijf’. Tijdens eerdere controles werd vastgesteld dat de veehouder de dierenwelzijn regels overtrad. De dieren hadden geen schone en droge ligplaatsen. Zieke dieren kregen niet de nodige verzorging. Dieren waren kreupel en koeien en vaarzen verkeerden in matige conditie.

Gezondheidsplan

De rechter is het met het Openbaar Ministerie eens dat het noodzakelijk is de boerderij stil te leggen. Het staat de boer wel vrij zijn land aan anderen ter beschikking te stellen, maar hij mag zelf in die periode geen dieren verzorgen. De advocaat van de boer pleitte eerder op zitting dat de boerderij open moest blijven. Het bedrijf had een gezondheidsplan en behandelplan klaarliggen. De dierenarts zou twee keer in de maand op bezoek komen.

Klemmende situatie

De dierenarts constateerde tijdens een van deze bezoekjes dat ‘het er allemaal goed uitzag’. Wel viel het hem op dat het voer minder was geworden. De rechter sprak van een ‘zodanige klemmende situatie’ dat het opleggen van de maatregel tot stillegging van de onderneming geboden is.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn