Rechter legt Emmenaar hogere straf op voor ernstig huislijk geweld

Rechter legt Emmenaar hogere straf op voor ernstig huislijk geweld

Geschreven door | 2024-02-10T20:00:28+00:00 10 februari, 2024|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 29-jarige man uit Emmen is voor het stelselmatig mishandelen van zijn toenmalige vriendin veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Hiervan zijn drie maanden voorwaardelijk. De straf is aanzienlijk hoger dan de eerder geëiste acht maanden cel.

De bedreigingen en mishandelingen gebeurden vanaf december 2022 tot september 2023. Acht maanden lang werd de vrouw in haar eigen woning, waar ze woonde met haar dochtertje, door haar toenmalige partner meermalen grof behandeld. De vrouw werd niet alleen geslagen, maar onder meer ook vastgebonden en aan haar haren over de grindtegels gesleept.

In de woning van de vrouw 

De man heeft volgens de rechter misbruik gemaakt van het overwicht dat hij op de vrouw had. Ze kon niet tegen hem op. En dit gebeurde onder haar eigen dak, waar zij zich veilig hoorde te voelen. Om de gevolgen van één van de ernstigste geweldsexplosies te verhullen drong hij bij haar op aan om te liegen over het letsel. Zij moest rondvertellen dat dat was veroorzaakt door een scooterongeval.

Opgezet tegen haar ouders

Vanuit de gevangenis zocht de man ruim 300 keer contact met de vrouw en probeerde haar ertoe te bewegen haar verklaringen tegen hem in te trekken of te wijzigen. Daarnaast heeft hij haar opgezet tegen haar ouders, oordeelt de rechter. Daarnaast heeft de Emmenaar de vader van het dochtertje van de vrouw met de dood bedreigd.

Geen verantwoordelijkheid genomen

De geëiste straf is te laag voor zo’n ernstige zaak, vindt de rechter. Het werkt extra in het nadeel van de Emmenaar dat hij grotendeels ontkent. Hij geeft mondjesmaat toe, wat hij niet kan ontkennen. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid niet ten aanzien van de mishandelingen. De man moet zich laten behandelen voor zijn agressieproblemen.

Op de blaren zitten

De Emmenaar liep nog in de proeftijd van een voorwaardelijke celstraf van 90 dagen. Die straf kreeg hij in december 2022 opgelegd, omdat hij twee mannen botbreuken in het gezicht had geslagen. De officier van justitie vroeg twee weken geleden de proeftijd van de eerdere veroordeling te verlengen. Dan had hij maar niet in de proeftijd in de fout moeten gaan, vindt de rechter. De 90 dagen worden bij zijn nieuwe straf opgeteld.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn