Rechtenstudent krijgt half jaar cel voor ontucht met minderjarig nichtje

Rechtenstudent krijgt half jaar cel voor ontucht met minderjarig nichtje

Geschreven door | 2021-05-17T11:18:01+00:00 13 april, 2021|Groningen, Rechtbank|
GRONINGEN – Een 26-jarige rechtenstudent uit Groningen is wegens ontucht met een minderjarig meisje veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

 

Het vonnis wijkt duidelijk af van de eis van de officier van justitie. Die wilde twee jaar cel voor de Groninger, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Wellustige blikken, liefdesbrieven en appjes

De rechtenstudent maakte zich sinds augustus 2019 twee maanden lang schuldig aan ontucht met zijn 13-jarige nichtje. Als student zonder kamer in Stad, kon hij tijdelijk bij zijn oom en tante terecht. Het viel hun op dat de man overmatig geïnteresseerd was in hun jonge dochter. Zij hadden hem meer dan eens gewezen op zijn wellustige blikken naar het meisje.

De student, destijds 25 jaar, schreef zijn twaalf jaar jongere nichtje ook liefdesbrieven. Nadat haar ouders deze brieven ontdekten, doorzochten ze ook de telefoon van hun dochter op gesprekken tussen de twee. Daaruit bleek dat er tussen beiden veel meer was gebeurd. De ouders van het meisje deden daarop aangifte.

Geen sprake van ‘dwang’

De rechtbank komt tot een lagere straf dan het Openbaar Ministerie, omdat zij ‘dwang’ niet bewezen acht. Wel is er volgens de rechtbank sprake van een aanzienlijk leeftijdsverschil, zeker gezien de ontwikkelingsfase van het destijds 13-jarige slachtoffer.

De student ontkende de ontucht, al had hij in die bewuste periode op internet gezocht naar ‘gevolgen van seks met een minderjarige’ en ‘relatie met een minderjarige’, zo bleek uit onderzoek.

Bij de man is sprake van psychische problematiek. De rechtbank hield hier rekening mee en legde hem daarom een lagere straf op.

Contactverbod en smartengeld

Hij kreeg niet alleen een celstraf, maar moet zich ook houden aan een contactverbod met het slachtoffer. Hij werd bovendien veroordeeld tot het betalen van 1.500 euro smartengeld. Het slachtoffer had 10.000 euro gevraagd.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt