Rechtbank wil meer onderzoek naar vergiftiging ex-militair

Rechtbank wil meer onderzoek naar vergiftiging ex-militair

Geschreven door | 2020-02-13T20:13:34+00:00 13 februari, 2020|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een toxicologisch deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet meer onderzoek doen naar de vergiftiging van de 49-jarige oud-militair Marcel Hoogerbrugge in Hoogeveen. Dit heeft de rechtbank in Assen donderdag beslist tijdens een zitting tegen moordverdachte Hala E. (47). Hoogerbrugge werd op 20 december 2017 in zijn woning met een ingeslagen schedel gevonden. Hij bleek vergiftigd door een cocktail van medicijnen.

De politie pakte E. in augustus 2018 in Londen op. De vrouw en Hoogerbrugge kenden elkaar uit Hoogeveen, waar zij voor haar emigratie naar Groot-Brittannië woonde. Haar advocaat had om een uitgebreider toxicologisch onderzoek gevraagd. Hij twijfelt aan het scenario dat E. stiekem de medicatie heeft toegediend en wil weten of het NFI meer duidelijkheid kan geven over de oplosbaarheid, smaak en geur van deze medicatie.

De advocaat wil ook van het NFI weten of het zogenoemde bloedspoorpatroon kenmerken van de dader verraadt, bijvoorbeeld links- of rechtshandigheid. Ook dit verzoek wees de rechter toe. Dit gebeurt bij de rechter-commissaris (de onderzoeksrechter). Daar worden de vragen aan de deskundige voorgelegd. De geboren Soedanese vrouw wilde na haar aankomst, afgelopen mei, niet meewerken aan de politieverhoren. Dit wilde ze later alsnog.

E. werd afgelopen maand alsnog door de politie gehoord. Daar vertelde ze volgens de rechter een chronologisch verhaal. Ze vertelde onder meer op welke tijdstippen zij waar was, eind 2017. Om die reden vindt de rechter dat ‘in het belang van de verdediging’ de extra onderzoeken plaats moeten vinden. Bij de rechter-commissaris worden ook drie getuigen gehoord, waaronder een vrouw uit Tiendeveen waarmee E. een relatie heeft.

De drie worden gehoord over het verblijf van E. in die periode van eind 2017. E. zegt zelf dat ze 11 december 2017 voor het laatst in de woning van Hoogerbrugge is geweest. In de woning vonden agenten vier glazen met vingerafdrukken van E. en resten van de medicijnen die ook in het lichaam van de ex-militair zijn gevonden. Volgens de vrouw kan het zijn dat dit glaswerk daar nog stond doordat Hoogerbrugge bijna nooit afwaste.

Ze dronk naar eigen zeggen meerdere drankjes uit verschillende glazen. ‘’Ik heb smetvrees”, zei ze tegen de rechter. Ook werd haar DNA gevonden op een kussen op het bed van het slachtoffer”. E. zei dat ze geen vertrouwen had in het onderzoek van de politie. “Als ik uitleg geef, dan komen ze weer met nieuwe dingen, om mij te belasten”, zei de vrouw. Het speet haar voor de ouders van Hoogerbrugge dat hun zoon dood is. “Maar ik heb hier niets mee te maken”.

De zaak is voor maximaal drie maanden uitgesteld. De Soedanese blijft in elk geval die periode in voorarrest.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn