Rechtbank: verdachte verkrachting Schipborg misschien snel vrij

Rechtbank: verdachte verkrachting Schipborg misschien snel vrij

Geschreven door | 2020-10-06T19:18:08+00:00 06 oktober, 2020|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – “Een klein lichtpuntje”, zei advocaat Ubbo van Ophoven nadat de rechtbank liet doorschemeren het voorarrest van de 26-jarige verdachte van een verkrachting van een 76-jarige vrouw binnenkort te gaan beëindigen.   

 

Het slachtoffer werd begin juli van vorig jaar in natuurgebied De Stubben/Kniphorstbosch aangevallen en verkracht. De aanvaller liet op haar kleding DNA achter dat een match opleverde met DNA-materiaal van de eeneiige tweelingbroer van de verdachte. Dat DNA was in de Nederlandse Databank opgeslagen. De agenten kwamen op deze manier uit bij deze 26-jarige verdachte uit Zuidlaren. Die ontkent de verkrachting.

 

Nieuw onderzoek

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt via een nieuwe methode of er verschillen zijn in het DNA van deze eeneiige tweelingbroers. Dit is een voor Nederland een uniek onderzoek dat lang gaat duren. Tijdens de zesde voorbereidende zitting bleek dat de uitkomsten dit onderzoek langer op zich laat wachten dat de geplande drie maanden.

 

Voorwaarden opstellen

Van Ophoven vroeg de rechtbank de verdachte in vrijheid te stellen. De man zit ruim vijftien maanden vast. Nu het unieke onderzoek langer op zich laat wachten is de kans groot dat het voorarrest langer wordt dan de eventuele uiteindelijke straf. De rechtbank gaf op vorige zitting het Openbaar Ministerie de opdracht een voorwaardenrapport op te laten stellen, waar de man zich tijdens de schorsing aan zou kunnen houden.

 

De rechtbank wilde ook geïnformeerd worden over de mogelijkheden van elektronisch toezicht (een enkelband). Dit rapport moet voor de volgende pro forma-zitting worden ge-updatet. Die is over drie maanden en dan wordt besproken op welke voorwaarden de man eventueel wel naar huis kan.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn