Rechtbank trekt twee dagen uit voor moordzaak Jaagpad, maar de planning blijkt moeilijk

Rechtbank trekt twee dagen uit voor moordzaak Jaagpad, maar de planning blijkt moeilijk

Geschreven door | 2020-06-30T09:29:59+00:00 30 juni, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De rechtbank trekt twee dagen uit voor de moordzaak Jaagpad. De 27-jarige Milton T. uit Groningen wordt ervan verdacht dat hij vorig jaar 14 mei Hidde Bergman (27) doodstak, terwijl die op het Jaagpad aan het hardlopen was. 

De planning was dat de zaak op 26 en 27 oktober zou worden behandeld. Met de nodige slag om de arm, zei de rechter, want die dagen zijn nog met de potlood ingevuld. T.’s advocaat Natacha Harlequin liet maandag tijdens een pro forma-zitting weten dat zij juist op die dagen een andere grote zitting heeft, elders in het land. 

‘We koersen af op de inhoudelijke behandeling’

De officier van justitie begon tijdens de korte zitting nog zo veelbelovend over de stand van zaken in deze zaak. ‘We koersen af op een inhoudelijke behandeling’. Het politierapport is afgerond. T. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum en de rapportages zijn klaar. Maar het blijkt een tijdspad vol hindernissen.

Corona

Door de corona-uitbraak was het voor Harlequin niet mogelijk T. in de gevangenis op te zoeken en met hem de rapporten door te nemen. Met het oog op besmettingsgevaar ontvingen gedetineerden geen bezoek. De raadsvrouw kon de zaak dan ook niet met T. doornemen en werd de inhoudelijke behandeling in mei niet alleen daarom uitgesteld, maar ook omdat T. graag bij zijn proces aanwezig wilde zijn maar niet naar de rechtbank kon worden vervoerd.

Golf aan zaken

Niet alleen T. zijn zaak werd door de coronamaatregelen opgeschort, maar ook vele andere zaken. Die net als de zaak van T. in de wachtrij staan bij de planning voor een datum van de inhoudelijke behandeling. ,,En het is lastiger om zittingscapaciteit te vinden voor een zaak, die twee dagen nodig heeft voor de behandeling, zei de officier van justitie. Begin september staat als voorbereiding op de inhoudelijke zitting weer een pro forma-zitting ingepland. De moordzaak Jaagpad ligt gereed voor de inhoudelijke behandeling. Maar nu nog de vraag: wanneer?

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn