Rechtbank doet uitspraak in familiedrama Leens

Rechtbank doet uitspraak in familiedrama Leens

Geschreven door | 2019-09-17T10:06:39+00:00 17 september, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De rechtbank in Groningen beslist vandaag of een 30-jarige man uit Leens moet worden veroordeeld voor het doden van zijn zwangere vrouw. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind augustus 12 jaar cel voor meervoudige doodslag. 

Volgens het OM heeft de van oorsprong Eritrese man zijn zwangere vrouw in de nacht van 27 op 28 februari gewurgd. Het ongeboren kind was levensvatbaar en stierf kort daarop eveneens. Daarom gaat het OM uit van meervoudige doodslag.

De man belde zelf het alarmnummer. De hulpverleners moesten zich een weg zoeken in een compleet donkere woning. Het lichaam van de vrouw lag achter de deur van de ouderlijke slaapkamer. De hulpdiensten en agenten stuitten op een kamer vol bloed. De man zei dat hij zijn vrouw had geslagen. Hij zat in de badkamer en leek verdwaasd. In een kamer daarnaast lagen twee kinderen van twee en vier jaar te slapen.

Sectie op het lichaam wees uit dat de vijf maanden zwangere vrouw door zuurstofgebrek was overleden. Ze was gewurgd. De man en de vrouw hadden geruzied over een gesprek dat de man toevallig eerder die dag opving tussen zijn vrouw en een bezoeker. Hij maakte daarop uit dat zijn vrouw mogelijk een affaire had. Hij sprak haar die avond in de slaapkamer daar op aan. Die ontaarde in een worsteling. De vrouw liep een gebroken neus op.

De man zei op zitting tegen de rechters dat hij zich alleen herinnerde dat hij zijn handen om de hals van zijn vrouw klemde. Hij kon zich niet voorstellen dat hij haar had gedood. Dit drama kwam bij familie en vrienden hard aan. Het gezin stond bekend als een gelukkige en harmonieuze familie.

De man is psychiatrisch onderzocht. Er zijn geen stoornissen bij de verdachte geconstateerd. De man is volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Zijn advocaat Mathieu van Linde vond dat de man moet worden vrijgesproken, omdat ‘hij zich verloor in zijn boosheid en zichzelf niet maar in de hand had’.

Volgens Van Linde had de man niet de intentie om het ongeboren kind te doden. ‘Hij wist niet dat de foetus levensvatbaar kon zijn’, zei de raadsman. Ook in dit geval pleitte hij voor vrijspraak. De rechtbank trok eind augustus een hele dag uit om te ontrafelen wat die avond van minuut tot minuut gebeurde.

De rechters beschikten alleen over de melding bij de meldkamer, de verklaring van de man en de sporen in de slaapkamer. Om vast te kunnen stellen in hoeverre de man verwijtbaar handelde was dit minutieus doorlopen van de avond erg belangrijk.

De rechtbank moet vast kunnen stellen in hoeverre de verdachte er bewust was van wat hij die avond deed. Dit verwijtbaar handelen bepaalt de straf die wel of niet opgelegd kan worden.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn