Rechtbank buigt zich opnieuw over incident in ‘aso-azc’

Rechtbank buigt zich opnieuw over incident in ‘aso-azc’

Geschreven door | 2019-02-13T21:37:11+00:00 13 februari, 2019|Assen, Rechtbank|

Rechtbank buigt zich opnieuw over incident in ‘aso-azc’

ASSEN (ADP) – De rechtbank beoordeelt opnieuw een incident dat zich afspeelde in de extra begeleiding en toezichtlocatie (EBTL) van het asielzoekerscentrum in Hoogeveen. Het centrum staat ook bekend als ‘aso-azc’. 

Een 23-jarige man uit Libië wordt verdacht van poging doodslag en vernieling. Hij trapte op 9 november een medebewoner van een steile trap binnen de EBTL-locatie van het azc in Hoogeveen,

De zaak werd vandaag niet inhoudelijk behandeld. Dit tot groot ongenoegen van de advocaat van de verdachte. ,,Het onderzoek is klaar, de rapporten zijn gereed. Het moet niet mogen dat door tijdgebrek de zaak nu niet kan worden behandeld”, zei de raadsman.

Volgens hem is hier geen sprake van poging tot doodslag en hoeft de Libiër niet langer vast te zitten. Het slachtoffer is mogelijk niet getrapt, maar door dronkenschap gevallen, zei de raadsman tegen de rechters. Op 9 april wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Tot die tijd kan de man terug naar het centrum in Hoogeveen, zei de advocaat.

De 23-jarige asielzoeker wordt ook vernieling op het politiebureau in Assen verweten.

De officier van justitie verzette zich tegen een voorlopige vrijlating. Volgens hem zijn er voldoende aanwijzingen dat het slachtoffer van de trap is geschopt. De Libiër zit vast op verdenking van een zwaar feit waarvoor hij een lange celstraf riskeert. Hij zit in een asielprocedure en vluchtgevaar ligt daardoor op de loer. De officier kreeg de rechtbank voorlopig aan zijn kant. De verdachte blijft vastzitten tot de volgende zitting.

De zaak van de Libiër is het derde incident in het EBTL in Hoogeveen dat binnen een week aan de rechtbank wordt voorgelegd. Vier dagen geleden kreeg een bewoner door de politierechter vier maanden cel opgelegd, omdat hij een medewerker van dat centrum met een stoel op het hoofd sloeg. Deze week stond een bewoner van de EBTL-locatie terecht voor brandstichting. Die zaak wordt eveneens later inhoudelijk behandeld.

De EBTL-locaties in Hoogeveen en Amsterdam komen de laatste tijd veel in het nieuws. De Inspectie Justitie en Veiligheid constateerde onlangs dat medewerkers niet voldoende zijn opgewassen tegen de agressie en psychiatrische problemen van de bewoners.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn