Rechtbank Assen stopt strafzaak tegen Ruinerwold-vader

Rechtbank Assen stopt strafzaak tegen Ruinerwold-vader

Geschreven door | 2021-03-05T10:49:50+00:00 05 maart, 2021|Assen, Rechtbank|
De rechtbank in Assen heeft de strafzaak tegen Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. beëindigd. De rechtbank is het met het Openbaar Ministerie (OM) eens dat de 68-jarige man, die zwaar hersenletsel heeft overgehouden aan een beroerte in 2016, niet in staat om het proces goed te volgen en zichzelf te verdedigen.

Van D., die onder meer werd verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zijn negen kinderen, kan nauwelijks nog praten. Hij lijdt aan de taal- en spraakstoornis afasie. Doordat hij alleen nog ‘ja’ kan zeggen en gebaren kan maken, is volgens deskundigen die hem onderzochten vaak niet duidelijk wat hij bedoelt, maar ook onduidelijk of hij vragen wel begrijpt en gesprekken kan volgen.

Geen kans op eerlijk proces

Twee weken geleden vroeg het OM de rechtbank om de zaak te stoppen, omdat de man door zijn aandoening geen kans heeft op een eerlijk proces. Enkele vereisten daarvoor zijn dat hij actief kan deelnemen en dingen kan vertellen die hij belangrijk vindt en ook met zijn advocaat kan bespreken wat hij belangrijk vindt voor zijn verdediging. Dat zit er bij Van D. niet in. De rechtbank heeft het OM op zijn eigen verzoek niet ontvankelijk verklaard.

Behalve van vrijheidsberoving werd Gerrit Jan van D. verdacht van mishandeling van de kinderen en van seksueel misbruik van twee van de oudste kinderen. Hij predikte zijn eigen geloof en onderwierp zijn kinderen daaraan. De laatste tien jaar, tot hun ontdekking in oktober 2019, woonde Van D. met de jongste zes kinderen in een afgelegen boerderij in Ruinerwold. Daarvoor in Meppel, Staphorst, Zwartsluis en Hasselt.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM