Razende opa verdacht van ernstige bedreigingen

Razende opa verdacht van ernstige bedreigingen

Geschreven door | 2019-11-05T19:52:42+00:00 05 november, 2019|Assen, Rechtbank|

“Denk er goed om; als mijn kleindochter vandaag niet belt, gaan jullie er aan. Allemaal.” Dat soort dreigementen kregen medewerkers van een jeugdzorginstantie in Assen naar hun hoofd van een 55-jarige man uit Warffum. Hij was woest, omdat hij geen contact meer mocht hebben met zijn kleinkinderen.

De man werd op 8 mei door een arrestatieteam uit zijn huis gehaald, omdat de politie aanwijzingen had dat hij vuurwapens had. Uiteindelijk wordt hij nu, naast vele dreigementen, ook verdacht van het bezit van een gastpistool met zes knalpatronen. Hij zou dinsdag bij de rechtbank in Assen terechtstaan, maar de zaak werd uitgesteld.

‘Kleinkinderen zijn alles voor hem’
De Warffumer bedreigde niet alleen jeugdzorgmedewerkers, maar ook de pleegouders van zijn kleinkinderen en een reclasseringsmedewerker. “Het gaat om de kinderen van zijn stiefdochter, waar de man heel gek mee was. Zij zijn alles voor hem”, zegt zijn advocaat Wilko ten Have.

Jeugdzorg besloot dat de stiefdochter van de man niet langer voor haar kinderen kon zorgen en plaatste ze in een pleeggezin. Voor de Warffumer betekende dat ook het einde van het contact, alleen vergaten de instanties hem in te lichten. “Er was een belafspraak met zijn kleindochter, maar die ging ook niet meer door. Omdat de man niet was ingelicht, zat hij maar te wachten”, legt Ten Have uit.

Uitstel vanwege late rapporten
Toen de man uiteindelijk via de reclassering hoorde dat hij, net als zijn stiefdochter, ook contact meer mocht, werd hij woest. Behalve dat hij bij de jeugdzorginstelling in Assen dreigde langs te komen, dreigde hij telefonisch dat hij een medewerker van de reclassering wilde doodschieten. De pleegouders van zijn kleinkinderen bedreigde hij ook via de e-mail.

Ten Have vroeg de rechtbank om de zaak uit te stellen. De Warffumer is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. De rapporten van dat onderzoek kwamen pas gisteren binnen. Te kort van tevoren om de zaak goed voor te bereiden, vond de advocaat. De rechtbank had daar begrip voor. Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend. De man blijft vastzitten.

Veelpleger
Hij is al veel vaker met justitie in aanraking geweest voor onder meer geweld en bedreigingen. De psycholoog en psychiater adviseren de rechtbank de Warffumer te veroordelen tot ISD, een maatregel voor veelplegers waarbij ze twee jaar celstraf en behandeling krijgen. (ADP)

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM