Rechtbank geschokt over wraakactie opa en kleinzoon in winkelcentrum

Rechtbank geschokt over wraakactie opa en kleinzoon in winkelcentrum

Geschreven door | 2019-11-29T08:47:44+00:00 28 november, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP)  – Een 59-jarige man en zijn 17-jarige kleinzoon uit Foxhol zijn voor een wraakactie op een 16-jarige jongen in Hoogezand veroordeeld tot een werkstraf van 100 en 120 uur. Het slachtoffer werd ernstig mishandeld, toen hij als bijrijder in een auto zat. De kleinzoon gebruikte het meeste geweld en werd daarbij geholpen door zijn opa en zijn 38-jarige oom.

 

De rechter zei geschokt te zijn door de wijze waarop de jongen en de twee volwassenen hebben gemeend voor eigen rechter te mogen spelen. Ze gebruikten daarbij fors geweld. Het slachtoffer werd onder meer met een boksbeugel geslagen en met een mes in zijn buik en been gestoken. Dit gebeurde op 3 januari van dit jaar aan de Gorecht Oost in Hoogezand.

 

De 17-jarige had een appeltje te schillen met het slachtoffer in verband met een eerdere vechtpartij. Het slachtoffer zat als bijrijder in een auto die net van de parkeerplaats werd gereden. De opa reed die auto klem. Opa, oom en kleinzoon sprongen uit de auto en trokken de deur van de wagen waarin de 16-jarige zat, open.

 

Het slachtoffer werd compleet overrompeld. De opa pakte de jongen vast, zijn kleinzoon sloeg met boksbeugel en stak met een mes. De oom deed daar een schepje bovenop door het slachtoffer eveneens te slaan. Ook hield hij de omstanders op afstand. De rechter vond het ernstig dat het winkelend publiek op klaarlichte dag ongewild werd geconfronteerd met deze geweldsexplosie. Dit rekende de rechter de drie mannen aan.

 

De 17-jarige kreeg de straf voor poging tot doodslag en voor een diefstal van een jas. Hij stal de dure jas van 380 euro in december 2018 uit een kleedkamer van een voetbalclub in Hoogezand. Hij kreeg naast de werkstraf ook een voorwaardelijk jeugddetentie van een half jaar opgelegd. De 38-jarige oom werd veroordeeld tot twee maanden cel.

 

De opa en oom werden veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De rechter is er niet van overtuigd dat die twee wisten of konden zien dat de jongen gebruik maakte van een mes en een boksbeugel en sprak hen vrij van poging tot doodslag.

 

De drie moeten het minderjarige slachtoffer een schadevergoeding van ruim 2200 euro betalen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn