Ontslag herder na weigering dorpswandelingen

Ontslag herder na weigering dorpswandelingen

Geschreven door | 2019-07-30T19:45:53+00:00 30 juli, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ANP) – De Stichting Schaapskudde in Exloo breekt met herder Monique Tielen omdat zij niet de dagelijkse wandelingen met de schapen door het dorp wil maken. Dit bleek dinsdag voor de rechtbank in Assen. De partijen werden het tijdens de zitting eens dat Tielen per 1 oktober wordt vervangen door een nieuwe herder.

De dorpswandeling met de schapen is een zomerse traditie die veel toeristen trekt. Tielen is sinds mei 2016 schaapsherder in Exloo. Vorig jaar stopte ze met de dorpswandelingen. Door de verkeerstoename en steeds meer automobilisten die ongeduldig reageerden, vond Tielen het niet meer verantwoord. Ze was ook bang dat de dieren hun poten zouden verwonden aan de rioolputten.

“Deze herder heeft de kudde en de honden onvoldoende in de hand, waardoor de tochten door het dorp niet goed verlopen. Ze kan niet voorkomen dat de schapen de open tuinen invliegen”, zei bestuurslid Kees van Wijngaarden. Tielen kreeg op 10 juli een brief waarin het contract werd opgezegd. Zij vond de opzegtermijn te kort en stapte naar de rechter.

Sinds het overlijden van de vaste herder Tienus Kaspers in 2013 lijkt de schaapskooi in Exloo een duiventil. Tielen is de zesde herder op rij die al dan niet gedwongen door de stichting opstapt.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn