Onderzoeksjournalist voor de rechter vanwege smaad in artikel over kraker Marco Lupi

Onderzoeksjournalist voor de rechter vanwege smaad in artikel over kraker Marco Lupi

Geschreven door | 2020-02-13T11:15:19+00:00 13 februari, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Oud-stadsdichter van Groningen en onderzoeksjournalist Bart D. moet zich voor de rechter verantwoorden voor een artikel dat hij in 2016 schreef over de dood van kraker Marco Lupi in Groningen. Het Openbaar Ministerie vindt dat de journalist in het artikel de naam van de ex van Lupi heeft besmeurd.

 

De rechtszaak zou in eerste instantie woensdagmiddag voor de politierechter in Groningen zijn, maar hij is doorgeschoven naar de rechtbank Oost-Nederland. Eén van de rechters van de rechtbank Noord-Nederland was betrokken bij het heropeningsonderzoek van de zaak in 1999, waardoor de rechtbank Groningen nu niet meer onafhankelijk kan oordelen over deze kwestie.

 

The Post Online

De onderzoeksjournalist kwam in mei 2016 met een reconstructie over de Groningse kraker Marco. Het artikel werd gepubliceerd op The Post Online, waar hij voor schrijft. Droog beweerde dat een Duitser, met de bijnaam Satan, de dood van de kraker op zijn geweten had. Satan zou een relatie hebben met de ex van Lupi en de Groninger na een ruzie hebben omgebracht.

In het artikel beschuldigde Droog de vrouw de doodsoorzaak van Marco onder het tapijt wil vegen en zich vasthoudt aan zelfmoord, iets dat ook een optie was volgens de politie in 1990.

 

Sporen uitwissen

Het Wolters Noordhof Complex (WNC) was in de jaren ’80 het gezicht van de Groningse krakersbeweging. Kraker Marco werd in april 1990, vlak voor de ontruiming van het pand, dood op straat gevonden.

De kraker werd gevonden met een stuk touw om zijn nek, maar later blijkt dat dat is aangebracht om sporen van moord uit te wissen. Een ander deel van het touw is op zijn kamer aangetroffen. Beide delen matchten niet met elkaar. Ook was er grof geweld gebruikt en had hij meerdere ribben gebroken.

 

Heropend

In 1999 werd het politie onderzoek op verzoek van de familie van Lupi heropend, maar ook dit leverde geen nieuwe aanknopingspunten op. Inmiddels is de zaak verjaard, maar duidelijkheid is er nooit gekomen.

 

Over de auteur:

Laura Smit zit al sinds 2010 in de rechtbank en is nu ook rechtbankverslaggever voor het ADP. Daarnaast is ze freelancejournalist voor het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Twitteraars kennen haar als @annalaura87