OM wil 3,4 miljoen euro van hennepkwekers in De Kiel

OM wil 3,4 miljoen euro van hennepkwekers in De Kiel

Geschreven door | 2018-06-19T20:50:35+00:00 19 juni, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 57-jarige vrouw uit De Kiel en haar tien jaar oudere vriend uit Groningen hangt een terugbetaling van 3,4 miljoen aan hennepgeld boven het hoofd. De officier van justitie vindt dat het stel dit illegaal verdiend geld aan de staat moet terugbetalen.

In de woning van de vrouw werd in juli 2013 in een ondergrondse ruimte 1340 hennepplanten ontdekt. De vrouw woonde daar met haar toen 20-jarige zoon. Die was in 2011 nog uitgeroepen als jongste succesvolle ondernemer van Drenthe. Alleen zijn moeder en stiefvader werden voor hun rol in hennepteelt en hypotheekfraude veroordeeld tot vijftien maanden cel. De zoon kreeg alleen voor faillissementsfraude en verduistering een taakstraf van 240 uur opgelegd.

Hoger beroep
De stiefvader woonde niet bij hen in De Kiel, maar was er dagelijks om de planten te verzorgen. Hij deed dit alleen, zei hij later tegen de rechters. De vrouw ontkent tot op de dag van vandaag iets met de kwekerij van doen te hebben gehad. Ze ging tegen de veroordeling van de rechtbank in hoger beroep. De grote bedragen op haar bankrekening die tijdens het onderzoek aan het licht kwamen, waren verdiend met kledinghandel, zei de vrouw vandaag.

Sober
Ze leefde naar eigen zeggen een sober leven en werd af en toe financieel bijgestaan door haar vader. Haar advocate Mireille Veldman heeft de goede hoop dat de vrouw door het Hof voor het ‘aanwezig hebben van hennep’ alsnog wordt vrijgesproken. Beide verdachten hebben geen draagkracht om überhaupt dit bedrag te betalen. De advocaten vroegen de rechtbank daarom het bedrag op nihil te stellen.

De Stadjer is twee keer eerder veroordeeld voor hennepkwekerij en worstelt nog met een terugbetaling van ruim 81.000 euro. De berekening van het Openbaar Ministerie klopt bovendien niet, zeiden de raadslieden. Zij komen op een totaalbedrag van ruim 260.000 euro.

De rechtbank doet 31 juli uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn