OM wil 30 maanden cel voor poging doodslag met bijl, vernieling en belediging

OM wil 30 maanden cel voor poging doodslag met bijl, vernieling en belediging

Geschreven door | 2021-06-07T12:19:19+00:00 28 mei, 2021|Groningen, Rechtbank|

OUDE PEKELA – Een 53-jarige man uit Oude Pekela hoorde donderdag dertig maanden celstraf (helft voorwaardelijk) tegen zich eisen. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag, vernieling van ramen en het beledigen van een agent.

 

De Pekelder zou in de nacht van 3 januari ramen van een woning hebben ingegooid met bakstenen en met een container. ‘Totaal door het lint zocht hij met iedereen in de straat ruzie’, zei de officier.

‘In je schedel’

De vernieling gebeurde vlakbij zijn eigen huis. Een omwonende zag het en sprak de Pekelder aan op zijn vernielzucht. Daarop zou de Pekelder de man met een bijl hebben geslagen. ‘Die zet ik vast in je schedel’, zou hij daarbij hebben geroepen.

Het latere slachtoffer weerde zich af. Zodoende bleef het letsel beperkt tot een bloedplek op diens arm. Toen de politie de Pekelder wilde inrekenen, weigerde hij mee te werken. Hij werd in de boeien geslagen. Daarbij beledigde hij een agent.

‘Rechter, ik was die nacht zo dronken als een aap’

– De verdachte

 

De verdachte draaide er op zitting niet omheen: ‘Rechter, ik was die nacht zo dronken als een aap.’ Hij betuigde spijt van de belediging en van de vernieling. De aanval met een bijl ontkende hij met klem.

Die nacht had hij bij kennissen een halve liter sterke drank en liters bier gedronken. Daarbij had hij GHB gebruikt. Twee tieners hadden het incident aanschouwd. Maar uit angst voor de Pekelder hadden ze afstand bewaard.

Vragen bij de betrouwbaarheid van de getuigen

De raadsvrouw van de man, Maartje Schaap, zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid van verschillende verklaringen van getuigen. ‘Hoeveel auto’s stonden er toen geparkeerd in de straat. Hoe goed was het zich op mijn cliënt en op het hele gebeuren?’ Ook zou de bijl, die na het incident verderop in het gras lag, niet op sporen zijn onderzocht.

Het letsel van het slachtoffer zou niet zijn gezien door een arts. ‘En dan zit mijn cliënt al vijf maanden vast’, stelde Schaap. Zij vroeg vrijspraak voor de poging tot doodslag.

De man heeft een lijvig strafblad. Het ging de laatste jaren beter met de man. Tot afgelopen januari. In de straat waar de man woonde, heersten al langere tijd forse spanningen.

Nog in een proeftijd

Hij liep nog in een proeftijd uit een eerder opgelegde straf. Er lagen nog negentig dagen celstraf voor hem op de plank. Die wil de officier nu ook op de man verhaald zien.

De uitspraak is over twee weken.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt