GRONINGEN (ADP) – De twee mannen van 39 en 29 jaar uit Litouwen en een 39-jarige man uit Wit-Rusland blijven voor het omkatten van gestolen auto’s langer in voorarrest. Dat heeft de rechter woensdag beslist.
Volgens de officier van justitie is dit een voorbeeld van mobiel banditisme. Dit is een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit, waarbij het gaat om een rondtrekkende bende die uit is op het plegen van strafbare feiten. Het drietal zit sinds eind april vast. Ze waren tijdens een inval in een loods in Nieuwe Pekela druk aan het klussen aan peperdure gestolen auto’s.
Niet bepaald gebarbecued
De mannen zeiden dat ze daar niets deden en toevallig daar waren. Dat geloofde de rechter niet: ‘Jullie droegen werkkleding en -handschoenen. Er werd niet bepaald gebarbecued’. Een 40-jarige man uit Wolvega werd kort na de inval aangehouden in Drachten. Hij had in een loods in zijn woonplaats een Range Rover staan met valse kentekenplaten. Deze vierde verdachte loopt inmiddels vrij rond. Hij verscheen niet tijdens de inleidende zitting in Groningen.
Zes dure auto’s
De politie zag eind februari op de snelweg een auto die als gestolen stond geregistreerd. De agenten volgden de wagen naar een loods in Nieuwe Pekela. De loods werd een tijdlang geobserveerd, door onder meer door camera’s op te hangen. Tijdens de inval in april stonden zes gestolen auto’s in de loods. De loods werd gebruikt om auto’s om te katten.
Onvindbaar voor de eigenaar
Door omkatten en klonen wordt de gestolen auto voorzien van een nieuwe identiteit, inclusief een nieuw chassisnummer dat afkomstig is uit een wrakauto. Op deze manier worden ze klaargemaakt voor de verkoop en zijn ze onvindbaar voor de rechtmatige eigenaar. In de loods lagen meerdere kentekenplaten, gereedschap en telefoons.
1,5 miljoen euro
Volgens de aanklager is hier aan alle voorwaarden voldaan om te kunnen spreken van mobiel banditisme. “Ze zijn tijdelijk in het land, hebben geen binding met het land en gaan professioneel te werk”. Volgens haar gaat het hier om gigantische dure wagens, met een totale waarde van meer dan 1,5 miljoen euro. De mannen worden niet verdacht van de diefstal van deze wagens, wel heling. Dat is een even zwaar strafbaar delict.
Illegale handel
Een van de mannen was druk bezig met de binnenkant van de deur, de ander was aan het werk met een printplaat. Een derde was volgens de camerabeelden kort daarvoor binnengereden met een auto waarvan de herkomst niet bekend is. In de gevonden telefoon stonden volgens het politieonderzoek contactgegevens waaruit deze illegale handel zou moeten blijken.
Alles schreeuwt om een verklaring
Twee auto’s in de loods waren een dag voor de inval gestolen in Duitsland. Alles schreeuwt om een verklaring, zei de rechter. De verdachten zijn eerder veroordeeld voor vergelijkbare delicten. De rechter vond dat er voldoende redenen waren om de voorlopige hechtenis van de mannen te verlengen. De inhoudelijke behandeling staat gepland op 3 november.