OM: ‘Verdachte moord ex-militair stal medicijnen van kennis’

OM: ‘Verdachte moord ex-militair stal medicijnen van kennis’

Geschreven door | 2021-04-08T16:40:20+00:00 08 april, 2021|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ANP) – De 48-jarige Hala E. uit Luton (Engeland) die verdacht wordt van de moord op de 49-jarige oud-militair Marcel Hoogerbrugge in Hoogeveen in december 2017 gebruikte volgens het Openbaar Ministerie (OM) daarvoor medicijnen die zij stal van een hulpbehoevende vrouw in Meppel. Dit bleek donderdag op de eerste zittingsdag van de strafzaak bij de rechtbank in Assen. Vrijdag maakt het OM de strafeis bekend en komt de verdediging aan het woord.

 

Hala E. wordt ervan verdacht dat zij op 18 december Hoogerbrugge eerst drogeerde met een cocktail aan medicijnen en daarna met een voorwerp zijn schedel insloeg. De ouders van Hoogerbrugge vonden het levenloze lichaam van hun zoon op 20 december in zijn bovenwoning. In zijn bloed zat een mix van antipsychotica, antidepressiva en een bloeddrukmedicijn. De medicijnen komen overeen met de medicatie van een vrouw in Meppel die kort voor de moord meermalen door E. was bezocht.

 

De vrouw uit Meppel en E. zijn oude kennissen die zestien jaar geen contact met elkaar hadden. De zorgmedewerkster van de vrouw in Meppel ontdekte dat er medicijnen waren verdwenen na de bezoeken van E. De verdachte zei tegen de rechter dat zij de kennis pas na de moord een keer heeft bezocht.

 

Hala E. was bevriend met Hoogerbrugge en was een van de weinigen die bij de oud-militair kwam. In zijn vaatwasser stonden glazen met medicijnresten en daarop vingerafdrukken en DNA-sporen van E. en Hoogerbrugge. De Soedanese kwam in ’90 als vluchteling naar Nederland. Ze werd drie jaar lang met haar zoon opgevangen door oud-burgemeester van Hoogeveen Willem Urlings. In 2011 emigreerden E. naar Engeland. Veel over haar achtergrond bleef onduidelijk, constateerde de rechter. De vrouw is ontkennende verdachte en zei op zitting dat de politie ‘haar zwart wilde maken’.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn