OM: ‘veehouder Steenwijkerland mag komende tien jaar geen runderen houden’

OM: ‘veehouder Steenwijkerland mag komende tien jaar geen runderen houden’

Geschreven door | 2019-05-03T20:23:25+00:00 03 mei, 2019|Rechtbank, Zwolle|

ZWOLLE (ADP) – Als het aan het Openbaar Ministerie ligt mag een 65-jarige boer uit Wanneperveen de komende tien jaar geen runderen meer houden. De officier van justitie eiste een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van tien jaar. Hij mag in die periode maximaal vijf landbouwdieren houden, zolang het geen runderen zijn. Doet hij dat wel, dan moet hij alsnog een half jaar zitten, eiste de officier.

De boer kreeg op 13 februari bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA), waaronder een dierenarts. Het bezoek liep enigszins uit de hand. De veehouder had nog een taakstraf te verrichten van een eerdere vergelijkbare veroordeling. ,,Ik moest daar op tijd zijn, maar ze wilden mij niet laten gaan”, zei de boer tegen de rechters. Hij belandde die dag op het politiebureau.

De NVWA maakte van het bezoek een rapport op. De koeien hadden geen droge en schone ligplaatsen. Ze hadden geen vers en voldoende drinkwater. In de stal en op het land stonden voorwerpen met scherpe randen waaraan de dieren zich konden verwonden. Ook konden zij zich verwonden door een gat in het rooster. Hun voedsel was beschimmeld of zat onder de mest.

In de stal lag een dood kalf. Die dag werden 52 runderen afgevoerd, 67 koeien bleven op het bedrijf. Op 25 februari volgde een tweede bezoek. De situatie was nagenoeg niet veranderd, zei de officier van justitie tegen de rechters. De boer dacht hier anders over. ,,Ik heb roodbonten en die hebben een vacht. Daar zit altijd mest aan. Met de watervoorziening was ook niets, ze zijn niet omgekomen door dorst”.

De officier hield in haar strafeis er rekening mee dat de man eerder is veroordeeld voor vergelijkbare feiten. Advocaat Henk Voors zei namens de verdachte: ,,Dit bedrijf is inmiddels beëindigd. De overige koeien zijn ver onder de marktprijs verkocht. En mijn client zit nu met een schadepost van meer dan 140.000 euro. Hij heeft geen dagbesteding meer en loopt met zijn ziel onder zijn arm”.

Volgens de advocaat is de ten laste legging (beschrijving van de verdenking) te onduidelijk om tot een veroordeling te komen. Daarnaast was er geen sprake van verwaarlozing, omdat de runderen in voldoende conditie verkeerden. Voors pleitte voor vrijspraak vanwege onvoldoende bewijs.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn