OM: Twee autohandelaren uit Drenthe verkochten auto’s aan malafide Libanese autokopers (en dat leverde ze 75 miljoen euro aan cash geld op)

OM: Twee autohandelaren uit Drenthe verkochten auto’s aan malafide Libanese autokopers (en dat leverde ze 75 miljoen euro aan cash geld op)

Geschreven door | 2020-07-28T12:13:47+00:00 28 juli, 2020|Rechtbank, Zwolle|

Het Openbaar Ministerie verwijt twee autohandelaren uit Zuidwolde (41) en Noordscheschut (50) dat zij voor 75 miljoen euro aan cash geld export-auto’s verkochten aan malafide Libanese autokopers die in Berlijn woonden. Volgens het OM werd op die manier crimineel geld witgewassen via het autobedrijf in Hoogeveen van de beide verdachten.

De landelijke politie en de Fiscale inlichtingen en opsporingdienst (FIOD) doorzochten eind 2017 het bedrijf en de woningen van de verdachten. Er werden vijf mannen en een vrouw aangehouden.

De twee Drentse autohandelaren – die vandaag in Zwolle terechtstaan – worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die gericht was op het witwassen van geld uit malafide autohandel, valsheid in geschrifte en belastingontduiking en verboden wapenbezit.

Het bedrijf in Hoogeveen en de Libanese bende

Het bedrijf in Hoogeveen is een van de drie autobedrijven waar volgens het OM een Libanese bende op grote schaal crimineel geld cash wegzette.

Malafide autohandelaren kochten tweedehands lease wagens in bulk op, maar droegen nergens btw af over die voertuigen. Omzetbelasting werd niet alleen in Nederland niet afgedragen, maar ook niet in andere lidstaten van de Europese Unie.

Politie vindt wapens in woningen

Tijdens de doorzoeking van de woningen stuitten de agenten op drie vuurwapens. Ook werden 161 auto’s, zes motoren en een boot in beslag genomen.

De rechtbank in Zwolle trekt twee dagen uit voor de behandeling van de zaak van deze twee verdachten en hun onderneming in Hoogeveen. De overige verdachten in deze zaak staan later terecht.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn