OM: ‘Slachtoffer ontvoeringszaak Kometenstraat werd maandenlang gevolgd’

OM: ‘Slachtoffer ontvoeringszaak Kometenstraat werd maandenlang gevolgd’

Geschreven door | 2020-04-18T16:31:21+00:00 18 april, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Aan de ontvoering van een 24-jarige Stadjer, die begin januari werd vastgehouden in een woning aan de Kometenstraat in Groningen, ging een maandenlange voorbereiding aan vooraf. Dit zei de officier van justitie op  een korte regiezitting die nodig was ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling, later dit jaar. 

 

De advocaten konden op de zitting onderzoekswensen indienen en de rechters beslisten over het voorarrest van de drie verdachten uit Groningen. De agenten bevrijdden het slachtoffer op 23 januari, nadat zij meldingen binnenkregen over een mogelijke gijzeling in die woning. Zij vonden het slachtoffer vastgebonden op een kamertje en hij was geblinddoekt. Twee mannen van 36 en 21 jaar werden aangehouden. Later kwam een derde verdachte in beeld.

 

Bitcoins

Het Openbaar Ministerie verwijt de drie vrijheidsberoving, afpersing en diefstal van gepind geld. De drie hebben de ontvoering maandenlang voorbereid, zei de officier van justitie.  De mannen verzamelden alle gegevens over het leven en de wandelgangen van het slachtoffer. Met als doel, de vader van de man af te persen, omdat die een zakenman is. De drie maakten volgens de officier van justitie uiteindelijk een whatsapp account aan waarmee ze contact legden met het slachtoffer.

 

In een tapijt gerold

Er werd een afspraak gemaakt, maar het slachtoffer kwam niet opdagen. Een tweede afspraak volgde kort daarop. Het drietal wachtte enkele uren  op hun doelwit. De drie gemaskerde mannen duwden het slachtoffer een auto in en zetten hem een skimasker op.  Zijn telefoon werd afgepakt en de man kreeg een sok in zijn mond geduwd. Op de parkeerplaats bij de Hoornse Plas werd het slachtoffer in een tapijt gerold.

 

losgeld in bitcoins

Uiteindelijk stopten de drie het slachtoffer in een kamer in een woning aan de Kometenstraat. Hij moest zijn vader bellen en hem vertellen dat hij in het buitenland zat. Er moest losgeld worden betaald. De vader kreeg zijn zoon terug voor 250.000 dollar, maar dan in bitcoins. De mannen worden ook verweten dat zij de portemonnee van het slachtoffer afpakten en hem dwongen de pincode af te geven. Er werd bijna 1000 euro van zijn rekening gehaald.

 

Pakistan

Het slachtoffer is direct na zijn bevrijding afgereisd naar zijn geboorteland Pakistan, waar hij sindsdien verblijft. De drie mannen ontkennen hun betrokkenheid in deze ontvoering of wijzen naar elkaar. De rechter besliste dat de drie als getuigen worden gehoord in elkaars zaken . De advocaten wilden ook het slachtoffer nogmaals horen over de aangifte. Omdat de man eerder verklaarde zijn ontvoerders niet te kennen, vindt de rechter dit vooralsnog niet nodig.

 

De drie verdachten komen voorlopig niet op vrije voeten. Op de feiten waarvoor de mannen vastzitten staat een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar. De inhoudelijke zitting staat voorlopig gepland in juli en zal twee dagen in beslag nemen.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn