OM laat zaak stelende boekhouder te lang op de plank liggen: zaak vervalt

OM laat zaak stelende boekhouder te lang op de plank liggen: zaak vervalt

Geschreven door | 2018-11-24T11:15:30+00:00 23 november, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN/ROLDE (ADP) – Een 77-jarige man uit Assen heeft in 2012 als boekhouder van een apotheek in Rolde 6500 euro verduisterd. Toch wordt de man hiervoor niet bestraft. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak te lang op de plank laten liggen en moet van de rechter de vervolging staken.

De Assenaar gaf toe dat hij in 2012 zonder toestemming geld overboekte naar zijn eigen rekening. Hij was boos, want hij was zojuist ontslagen. Daarnaast vond hij dat hij recht op dit geld had als achterstallig loon. De man was na drie jaar dienstverband ontslagen.

Bedrijfsrecherche

De man werd ontslagen, nadat de apotheker een bedrijfsrecherche-bureau in de arm nam. De boekhouder wilde geen kassalijsten overhandigen en dat vond zijn werkgever vreemd. Het onderzoeksbureau stelde vast dat de boekhouding niet helemaal klopte. Toen was het exit boekhouder.

Sepot

Een civiele rechter boog zich daarna over de terugbetaling. Voor het OM was daarmee de kous af en seponeerde de zaak. Dit viel bij de apotheker verkeerd. Die diende bij het gerechtshof een klacht in. Het Hof besliste in september 2013 dat de zaak toch door het Openbaar Ministerie moest worden opgepakt.

‘Panklaar’

De Assenaar betaalde ondertussen het teveel geboekte geld terug en hoorde pas vier jaar later weer iets over de zaak. ,,Het dossier lag panklaar bij het OM. Vier jaar lang in onzekerheid wachten is te lang. De grens is hier ver overschreden. Het OM heeft het vervolgingsrecht verspeeld”, zei de rechter.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn