OM in hoger beroep tegen vonnis coronapugen in Noorderplantsoen

OM in hoger beroep tegen vonnis coronapugen in Noorderplantsoen

Geschreven door | 2020-06-09T12:39:04+00:00 09 juni, 2020|Assen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Het Openbaar Ministerie (OM) is het niet eens met de politierechter, dat een 41-jarige Stadjer voor het spugen richting een agent tijdens de coronacrisis een taakstraf moet uitvoeren.  De zaak wordt voorgelegd aan het gerechtshof in Leeuwarden.

 

De Stadjer kreeg een week geleden een werkstraf van 100 uur opgelegd voor het dreigen met besmetting en mishandeling van een agent. Dit gebeurde op 18 mei in het Noorderplantsoen. De agent en een collega controleerde op het naleven van de coronamaatregelen. Een groepje werd gevraagd afstand te nemen van elkaar.

 

Provocatie

De Stadjer behoorde niet tot dat groepje, zei hij later tegen de rechter. Maar hij was wel diegene die een ander van dat groepje een knuffel gaf. Provocerend gedrag, vonden de agenten Er ontstond een woordenwisseling en de Stadjer spuugde richting een van de ambtenaren. De spuger kreeg een spuugkap op en werd aangehouden.

 

Etnisch profileren

De agenten waren er erg gebrand op om hem aan te houden, zei de man tegen de rechter. Daarbij speelde de uiterlijke kenmerken een belangrijke rol, dus etnisch profileren, zei hij. Zijn advocaat droeg daarbij aan dat uit het proces-verbaal bleek dat de verdachte volgens de agenten deel uitmaakte van een doelgroep die voor overlast zorgde.

 

Tien weken cel

De Stadjer was ervan overtuigd dat vanwege zijn huidskleur en haardracht extra op hem werd gelet. De officier van justitie veegde het verweer ‘etnisch profileren’ van tafel. ‘De verdachte daagde de agenten uit en stak bijvoorbeeld ook zijn middelvinger op’, zei de officier. Ze eiste een celstraf van tien weken. Ook, omdat de man een strafblad had.

 

‘Naar waarheid en niets dan de waarheid’

De rechter twijfelde niet aan het verslag van de agenten, dat ambtsedig (volgens de waarheid) moet worden opgemaakt. Ze vond het positief dat de man op zitting spijt toonde. De man had dit niet zo bedoeld, maar zag in dat hij te ver is gegaan. De rechter wikte en woog en vond uiteindelijk een celstraf te zwaar aangezet.

 

Een werkstraf is in deze zaak een te lage straf vond het OM en ging in hoger beroep.

[Bericht is afgebroken]  Hele bericht weergeven

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn