OM: ‘Honderd uur videomateriaal boerderijgezin gekregen van zoon’

OM: ‘Honderd uur videomateriaal boerderijgezin gekregen van zoon’

Geschreven door | 2020-09-18T14:21:49+00:00 18 september, 2020|Assen, Rechtbank|

De zoon van het boerderijgezin uit Ruinerwold, die vorig jaar oktober ervoor zorgde dat het gezin werd ontdekt, heeft ongeveer honderd uur aan beeldmateriaal van het gezin aan het Openbaar Ministerie gegeven. Dat vertelden de officieren van justitie vanmiddag op de vierde tussentijdse zitting in de zaak Ruinerwold.

De beelden lagen in het voormalige huis van het gezin in Zwartsluis, dat onlangs is leeggehaald. Het Openbaar Ministerie (OM) laat de beelden momenteel door de politie bekijken en beschrijven. Of er voor de zaak relevant materiaal tussen zit, is nog niet bekend.

Vorig jaar oktober bezocht de destijds 25-jarige zoon een paar keer een kroeg in Ruinerwold. Uiteindelijk ging hij naar de politie en vertelde hij dat hij al tien jaar met vijf broertjes en zusjes in een afgelegen boerderij aan de Buitenhuizerweg woonde. Daar predikte hun vader zijn eigen religie.

Jarenlange vrijheidsberoving

Vader Gerrit Jan van D. (68) werd opgepakt, net als Josef B. (59), de Oostenrijkse klusjesman van het gezin. Hij voorzag ze van boodschappen en regelde inkomsten door meubels te maken en te verkopen. B. noemt zich een discipel van Van D.

Beide mannen worden onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van de zes kinderen en, in de periode voordat ze in Ruinerwold woonden, van alle negen kinderen van Van D. Het gezin woonde toen in Overijssel, waaronder in Zwartsluis. Van D. wordt verder onder meer verdacht van mishandeling en seksueel misbruik van enkele kinderen.

Vertraging rapporten Pieter Baan Centrum

De onderzoeksrapporten van het Pieter Baan Centrum (PBC) van beide verdachten zijn nog niet klaar. Die worden half oktober verwacht, vertelde een van de officieren. Josef B. is zeven weken in het PBC in Almere geweest, maar heeft niet meegewerkt aan de onderzoeken. Van D. is twee dagen in Almere geweest. Verder hebben de deskundigen van het PBC hem bezocht, omdat de man een slechte gezondheid heeft als gevolg van een hersenbloeding vier jaar geleden.

Daardoor kan hij ook niet meer praten. Het OM en de rechtbank willen de onderzoeksresultaten van het PBC afwachten om te bepalen of Van D. überhaupt als verdachte kan worden gehoord. Volgens zijn advocaat Robert Snorn kan hij wel communiceren, maar zeer beperkt.

Binnen zes weken nieuwe zitting

Volgens Snorn hadden de PBC-rapporten allang klaar kunnen zijn. Waarom dat niet was gelukt, is ook voor het OM en de rechtbank een raadsel. Snorn drong aan op een zitting half oktober om de vaart in het proces te houden. De rechtbank bepaalde dat in de zaak tegen Gerrit Jan van D. over maximaal zes weken een nieuwe zitting wordt gepland. Dan wordt besproken of hij wel of niet kan worden verhoord. Als dat niet mogelijk blijkt, is het nog maar de vraag of de Ruinerwold-vader, die zichzelf ziet als aartsvader, überhaupt kan worden berecht.

De zaken tegen hem en Josef B. werden vanmiddag apart behandeld. De rechtbank ging kort voor 16.00 uur verder met de zaak tegen de klusjesman. Zijn advocaat Yehudi Moszkowicz wil dat hij wordt vrijgelaten uit voorarrest. De rechtbank wil de bijzondere strafzaak in februari inhoudelijk behandelen.

 

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM