OM eist vier jaar cel voor Moldavische mensensmokkel

OM eist vier jaar cel voor Moldavische mensensmokkel

Geschreven door | 2020-09-21T20:28:23+00:00 21 september, 2020|Groningen, Rechtbank|

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat een 35-jarige man uit Moldavië voor mensensmokkel vier jaar celstraf moet krijgen. De man zou van april tot in november 2019 in zijn busje tientallen landgenoten vanuit Frankrijk en Duitsland naar Ter Apel hebben vervoerd.

De migranten werden gedropt bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze hadden geen geldige papieren en hoopten in Nederland asiel aan te kunnen vragen. De 35-jarige verdachte werd op 15 november bij Emmen aangehouden.

De man vervoerde op dat moment tien volwassenen en negen kinderen, waaronder een baby van vier maanden. Het busje was geschikt voor vervoer van maximaal acht personen en verkeerde in zeer slechte staat. Door een loszittende accu had de wagen in brand kunnen vliegen. De mensen zaten op provisorisch ingebouwde banken. Alleen de bestuurder had een veiligheidsgordel.

Een beter leven in Nederland

Vanwege het ondeugdelijk vervoer verweet het OM de man aanvankelijk ook poging tot zware mishandeling. Maar uiteindelijk eiste de officier van justitie op dit punt vrijspraak. De Moldaviër was zich er vermoedelijk wel van bewust dat het busje niet geschikt was voor het vervoer van zoveel mensen.

Het is volgens de officier mogelijk dat de man niet de opzet had de mensen wat aan te willen doen. Hij vertelde dat hij de mensen een beter leven in Nederland gunde. Ze leefden in Frankrijk onder erbarmelijke omstandigheden, zei de man tegen de rechters. Hij kreeg voor deze transporten hooguit benzinegeld vergoed. Hij wilde er niet aan verdienen.

Wat tellen

De officier kon dit moeilijk geloven. Enkele reizigers vertelden later bij de politie dat zij voor de reizen een paar honderd euro hadden betaald. Ook zijn er camerabeelden die bij het centrum in Ter Apel zijn gemaakt. Op de beelden is te zien dat de man in zijn busje wat krijgt aangereikt en kennelijk zit te tellen.

Volgens de officier is er desondanks onvoldoende bewijs om de man van winstbejag te beschuldigen en een bedrag terug te vorderen. Hij eiste de celstraf alleen voor de omvangrijke mensensmokkel. ‘Mensensmokkel ondermijnt het maatschappelijk draagvlak voor de opvang van asielzoekers’, zei de officier.

Rooskleurig beeld

Sinds de zomer van 2018 is een toestroom van asielzoekende Moldaviërs in Nederland te zien. Uit de verklaringen van deze migranten blijkt dat Nederland als positief staat aangeschreven wat betreft de faciliteiten en de opvang in het algemeen.

Moldavië geldt als een van de armste landen in Europa. De 35-jarige Moldaviër is de eerste van zes verdachten die terecht moeten staan voor het binnensmokkelen van tientallen Moldaviërs.

Op vrije voeten

Vijf van de zes verdachten zijn inmiddels op vrije voeten. Een van hen zit in Oekraïne vast. Er is om zijn uitlevering gevraagd. Twee verdachten hebben aangegeven dat zij bij de behandeling van hun strafzaak in Nederland willen zijn. Door de uitbraak van het coronavirus is het afreizen naar Nederland momenteel niet mogelijk De 35-jarige verdachte is de enige die nog vastzit, vandaar dat zijn zaak inhoudelijk kon worden behandeld.

Onmiddellijke vrijlating

Advocaat Freek van der Brugge noemde de strafeis ‘exorbitant hoog’. Hoger dan wordt gegeven voor zwaardere feiten zoals verkrachting of uitbuiting, meende de raadsman. Hij vond niet dat hier sprake was van mensensmokkel.

‘Het aanvragen van een asiel is een grondrecht’, zei hij. Dat de officier zegt dat er ‘grensoverschrijdingsdocumenten’ ontbraken, vindt Van der Brugge van minder belang. Hij vroeg de rechter de verdachte in alle gevallen vrij te spreken en hem onmiddellijk vrij te laten. Hierover gaat de rechtbank nadenken.

Uitspraak is op 5 oktober.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn