OM eist vier jaar cel voor keel dichtknijpen 2-jarig stiefzoontje

OM eist vier jaar cel voor keel dichtknijpen 2-jarig stiefzoontje

Geschreven door | 2019-01-10T22:53:02+00:00 10 januari, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor poging tot doodslag op zijn 2-jarig stiefzoontje is tegen een 35-jarige man uit Stadskanaal een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Hiervan zou volgens de officier van justitie één jaar voorwaardelijk moeten zijn.

Het Openbaar Ministerie verwijt de man dat hij begin op 15 februari het kind probeerde te wurgen. De man deed dit volgens de officier van justitie in een opwelling.

Een aanval

De man was die ochtend thuis. Het kind zat op de bank voor de tv. De moeder was boven aan het bellen. Zij werd door haar man gestoord, die in paniek naar boven kwam. Het zoontje lag met schuim op de mond op de bank. Zijn ademhaling piepte. Hij huilde hees. Zijn lippen waren blauw. Zijn moeder dacht aan een aanval en belde het alarmnummer.

Zuurstoftekort

De artsen in het ziekenhuis zagen beschadigingen in de hals van het jongetje. Hij had slijm in zijn longen. De volgende dag waren duidelijk striemen in de hals te zien. Het jongetje had kleine bloedingen in zijn ogen. Dit kan wijzen op zuurstoftekort. De arts deed melding van mogelijke kindermishandeling.

‘Ach, dat kind zegt wel vaker iets wat niet klopt’

‘Pappa doet mij auw’

Tijdens het ziekenhuisverblijf reageerde het kind op het bezoek van zijn stiefvader; ‘pappa doet mij auw, pappa niet lief’. De man zei hierop tegen de rechters: ‘Ach, dat kind zegt wel vaker iets wat niet klopt’. In het ziekenhuis constateerden de artsen oud letsel, waaronder botbreuken. Het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) onderzocht dit letsel en het letsel in de hals en stelde vast dat dit door geweld is veroorzaakt.

Eerder letsel

De Kanaalster werd 3 april aangehouden en zit sindsdien vast. Zijn stiefzoontje was inmiddels uit huis geplaatst. Dit gebeurde ook al in 2016. Toen werd al eens aan kindermishandeling gedacht bij de toen 1-jarige baby vanwege opmerkelijk letsel. Een verdachte kwam toen niet in beeld en kon het Openbaar Ministerie niemand vervolgen.

 

 

Pieter Baan Centrum

De Kanaalster is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Er zijn geen psychiatrische- en persoonlijkheidsstoornissen vastgesteld. Wel zwakbegaafdheid. De deskundigen vinden dat de feiten hem in verminderde mate kunnen worden aangerekend. De officier nam de verdachte kwalijk dat hij een afhankelijk en jong kind niet beschermde, maar probeerde het van het leven te nemen.

 

 

Kindermishandeling stopt nooit

‘Ervaring leert dat kindermishandeling nooit stopt. We zien aan het ouder letsel dat dit ook hier ook het geval is. Voor dat oude letsel staat meneer niet terecht. Wel voor het letsel in de hals’, zei de officier van justitie. De man ontkent dat hij de keel van het kind dichtkneep. De advocate van de Kanaalster vond dat het onderzoek onvolledig was en vroeg de man vrij te spreken.

 

 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn