OM eist twaalf jaar cel en tbs voor neerschieten willekeurige student

OM eist twaalf jaar cel en tbs voor neerschieten willekeurige student

Geschreven door | 2018-09-20T21:32:11+00:00 20 september, 2018|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor het neerschieten van een willekeurige student is tegen de 21-jarige Azim A. uit Groningen twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De student werd vorig jaar oktober op de Korreweg in Groningen beschoten en raakte verlamd.

,Ik had geen schijn van kans tegen drie knullen met een wapen”, zei het slachtoffer vandaag in de rechtbank. Hij fietste die vroege ochtend na een avondje werken en een nazit met collega’s terug naar huis. De student werd tegengehouden door drie mannen. Die vroegen of de man nog wat met hen wilde drinken. Beleefd stapte de student af en zei dat hij dat niet wilde.

‘Wat doe je nou’

Het drietal trok aan de fiets van het slachtoffer en schopte en sloeg hem. Ineens hoorde het slachtoffer een harde knal. Een van zijn belagers riep nog een naam en: ,,Wat doe je nou?” De student nam de benen. Er werd vijf keer op hem geschoten. Het slachtoffer werd drie keer geraakt en twee keer geschampt. Zo bleek uit het onderzoek.

In het kinderbadje

De schutter en zijn vrienden vluchtten en lieten het slachtoffer zwaargewond achter. In de woning van zijn vriendin maakte Azim A. de revolver schoon in het badje van zijn pasgeboren dochtertje. Daarna dook de man onder bij een vriend. De politie kwam bij de medeverdachten uit, doordat een agent het kenteken noteerde van de auto waarin zij reden.

‘Een vogel uit de lucht geschoten’

Azim A. werd uiteindelijk begin november in een studentenflat gearresteerd. Tijdens de verhoren en op zitting beriep de man zich op zijn zwijgrecht. De medeverdachten verklaarden wel. Zo zou Azim A. na het schietincident hebben gezegd dat het schieten ‘fijn voelde, alsof een vogel uit de lucht werd geschoten’ en dat hij de klus in het ziekenhuis af wilde maken. A. ontkende deze uitspraken.

‘Een hoogtepunt in mijn leven op dit moment is trots zijn op het feit dat ik mijn veters kan strikken’ 

 Het slachtoffer zei op zitting tegen de verdachte: ,,Je hebt mij het recht om te gaan en staan ontnomen. Ik bepaal niet zelf meer wanneer en hoe ik iets doe. Anderen bepalen wanneer ik opsta, naar het toilet kan en weer naar bed ga. Een hoogtepunt in mijn leven op dit moment is trots zijn op het feit dat ik mijn veters kan strikken”. Hij vroeg voor dit leed een schadevergoeding van ruim 930.000 euro.

Gedragsproblemen

De 21-jarige A. wilde niet meewerken aan onderzoeken. Deskundigen zien desondanks in hem een persoonlijkheidsstoornis. In zijn jonge jaren werd bij A. al gedragsproblematiek geconstateerd. De deskundigen konden niets zeggen over herhalingsgevaar of de toerekeningsvatbaarheid. Toch zag de officier van justitie voldoende om de maatregel tbs te eisen.

Ramkraak

De officier achtte poging tot moord bewezen. A. handelde in zijn ogen berekenend. ,,Elke keer na het overhalen van de trekker heeft Azim na kunnen denken, waar hij mee bezig was”. A. stond ook terecht voor het mishandelen en bedreigen van zijn (ex) vriendin en een ramkraak op een telefoonwinkel in Zuidlaren in 2016. A. ontkende de ramkraak. Op de opengebroken deur van de winkel zaten bloedvegen met dna van A. De 21-jarige zweeg ook hierover.

Vier medeverdachten in deze zaak staan vrijdag terecht. De rechtbank doet 19 oktober uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn