OM eist tegen schutter in Kiel-Windeweer vier jaar cel, het slachtoffer zou voor kopschoppen vier maanden moeten zitten

OM eist tegen schutter in Kiel-Windeweer vier jaar cel, het slachtoffer zou voor kopschoppen vier maanden moeten zitten

Geschreven door | 2021-07-02T19:05:17+00:00 02 juli, 2021|Groningen, Rechtbank|

Voor het schietincident in Kiel-Windeweer in september van vorig jaar eiste de officier van justitie tegen een 25-jarige man uit Hoogezand een celstraf van vier jaar. De Hoogezandster schoot een 32-jarige Stadjer in zijn voet. De officier van justitie vindt poging tot doodslag, bedreiging en verboden wapenbezit bewezen. 

Ook tegen het 32-jarige slachtoffer eiste de aanklaagster een celstraf. Vier maanden cel voor poging tot zware mishandeling. De Stadjer schopte de schutter tegen het hoofd, toen hij geboeid op de weg lag.

De Hoogezandster zei dat hij uit noodweer had geschoten. Hij was die dag in zijn auto op weg naar huis, toen ineens zes auto’s achter hem opdoemden. Hij zag dat een van hen de 32-jarige Stadjer was waarmee hij al langere tijd een conflict had.

De verdachte trapte naar eigen zeggen op het gaspedaal, om van zijn belagers af te komen. Hij kende de weg in Kiel-Windeweer niet en reed zich klem in een doodlopende straat. De Hoogezandster stapte uit en vuurde direct op zijn achtervolgers.

Geen noodweer  

De Hoogezandster zei dat hij bij het uitstappen direct werd belaagd. Hij voelde zich zo opgejaagd en in het nauw gedreven dat hij wel moest schieten, zei de man. Hij had het wapen eerder aangeschaft, omdat hij door de Stadjer werd bedreigd. Van het schietincident zijn camerabeelden.

De officier van justitie vond die beelden niet overeenkomen met het verhaal van de verdachte. De man was de enige die buiten de auto stond toen hij schoot en er kwam niemand op hem af. Het slachtoffer dat in zijn voet werd geraakt, stapte op dat moment net uit de auto. ,,Van noodweer is geen sprake”, zei de officier van justitie.

Wapen weg  

De meldkamer kreeg die avond rond negen uur dertien noodoproepen binnen. ,,Hij heeft de buurt de stuipen op het lijf gejaagd. Schieten in een woonwijk is levensgevaarlijk”, zei de officier van justitie.

Bewoners kwamen naar buiten en een van hen sprak de man met het wapen aan: “Waar ben je in godsnaam mee bezig. Wacht hier tot de politie komt en doe dat wapen weg”. De verdachte realiseerde zich toen dat de politie onderweg was en gooide het wapen in het water.

Geboeid geschopt 

De agenten dwongen de schutter op straat te liggen, waar hij werd geboeid. Een broer van de 32-jarige verdachte zag zijn kans schoon om de geboeide man te schoppen. Hij miste en werd vervolgens door de agent aan de kant geduwd. Op dat moment nam de 32-jarige Stadjer, ondanks zijn verwondingen, zelf een aanloop en schopte de schutter tegen het hoofd. De man wilde nogmaals schoppen, maar kreeg zelf een trap van een agent.

‘Net pantoffels’ 

De agenten trokken hun wapenstokken en er ontstond een worsteling tussen de familieleden en de twee agenten. Buurtbewoners schoten de agente te hulp en trokken de partijen uit elkaar. De advocaat van de Stadjer vroeg de rechtbank de man vrij te spreken van poging tot zware mishandeling. ,,De schoenen die hij droeg hadden een zachte zool. Het waren net pantoffels. Daarmee schop je niet iemand zwaar letsel”, zei de verdediger. Hij vond de geëiste straf veel te zwaar aangezet.

Geen poging tot doodslag 

Ook de advocaat van de Hoogezandster pleitte voor een mildere straf. Hij vond dat de 25-jarige verdachte geen poging tot doodslag kan worden verweten. Volgens zijn advocaat was de verdachte niet uit op een confrontatie en werd hij door anderen in het nauw gedreven. ,,De stenen die naar hem werden gegooid, maakte de situatie alleen maar bedreigender”, zei de raadsman. Deze verdachte had niet de intentie om iemand te doden, zei de verdediger. Hij schoot om zijn belagers van zich af te houden. Hij vroeg de rechtbank hiermee rekening te houden en een gevangenisstraf op te leggen, die gelijk is aan het voorarrest.

Beiden een strafblad 

De Hoogezandster is eerder veroordeeld, met name voor jeugdzonden. Op 8 april stond hij vanwege een drugsdelict voor de politierechter en kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd. De Stadjer stond een week geleden voor de rechtbank vanwege drugshandel in Hoogezand, verboden wapenbezit (had hij aangeschaft na het incident in Kiel-Windeweer) en bijstandsfraude. Hij werd hiervoor eind maart aangehouden en zit sindsdien vast. De officier van justitie eiste in die zaak anderhalf jaar cel tegen hem, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

In de schietzaak Kiel-Windeweer doet de rechtbank 15 juli uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn