OM eist taakstraf voor oplichting en afpersing in Groningse taxi

OM eist taakstraf voor oplichting en afpersing in Groningse taxi

Geschreven door | 2022-03-11T21:27:59+00:00 11 maart, 2022|Groningen, Rechtbank|
Voor een afpersing in een taxi, vrijheidsberoving en oplichting eiste de officier van justitie tegen een 21-jarige vrouw uit Zuidlaren een celstraf van 59 dagen en een werkstraf van 200 uur. De 59 dagen cel zat de vrouw in voorarrest uit.
Het taxi-incident op 30 maart 2020 kwam aan het licht door een filmpje op internet dat viraal ging. Het filmpje toonde twee krijsende vrouwen die een man mishandelden en beroofden van een huissleutel en geld. De man wilde de wagen uit, maar werd hierin belet.
Verontruste kijkers belden de politie. De agenten gingen diezelfde avond nog op onderzoek uit.

Diefstal jas

De agenten traceerden niet alleen het slachtoffer, maar ook de twee vrouwen. Een van hen, een 21-jarige vrouw uit Veendam, is inmiddels al door de rechtbank veroordeeld.
Het slachtoffer stapte samen met een vriend en de twee vrouwen in Groningen in een taxi. De rit ging naar de woning van de vriend van het slachtoffer. Die stapte uit en nam daarbij de jas van één van de vrouwen mee. De taxi reed verder en de vrouwen zocht vergelding bij de man, die nog in de taxi zat.

Verstopt in de bosjes

Ze eisten geld en zijn huissleutel. De Veendamse filmde de strijd in de wagen. Bij de Hoornseplas wist de angstige man uit de wagen te klimmen. Hij verstopte zich in de bosjes. De man had geen aangifte willen doen, maar deed dit alsnog toen de agenten bij hem op de stoep stonden.
De vrouwen ontkenden de afpersing en vrijheidsberoving in de taxi. ‘De man kon gewoon uitstappen’, zei de vrouw uit Zuidlaren tegen de rechter.
Uit de telefoongegevens kwam ook de oplichting boven water. De vrouw leende begin 2020 haar bankrekening uit aan criminelen om gestolen geld weg te sluizen.

Vrouw ronselde ook anderen

De officier van justitie ziet in de vele appgesprekken en screenshots voldoende bewijs dat de 21-jarige niet alleen haar bankrekening uitleende, maar ook anderen overhaalde dit te doen. Haar opdrachtgever werd nooit gevonden en zij zwijgt over zijn identiteit.
Ze ontkent dat ze meewerkte aan oplichtingspraktijken. Ze leende haar pas uit voor geld, dat ze toen hard nodig had. Ze had geen dak boven het hoofd en zwierf door Groningen.
De vrouw stond ook terecht voor diefstal van twee laptops en een telefoon uit een woon-zorgcomplex in Groningen. Ze bezocht als escortdame een bewoner. Na haar bezoek waren zijn spullen weg. Haar bezoek werd vastgelegd door beveiligingscamera’s. Zelf zegt ze daar niet te zijn geweest.

Strafblad

De vrouw heeft een stafblad en woont onder begeleiding in Zuidlaren. De officier van justitie hield rekening met de ouderdom van de zaak en dat de vrouw in de tussentijd niet opnieuw in de fout is gegaan.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn