OM eist meer dan twee jaar cel tegen 23-jarige internetoplichter uit Stad

OM eist meer dan twee jaar cel tegen 23-jarige internetoplichter uit Stad

Geschreven door | 2022-06-14T18:49:24+00:00 14 juni, 2022|Groningen, Rechtbank|

Een 23-jarige man uit Groningen moet wat betreft het Openbaar Ministerie (OM) 27 maanden de cel in voor zijn rol in een grote oplichtingszaak. De man zou mensen hebben opgelicht via internet. Dat deed hij door op grote schaal zogeheten katvangers te ronselen.

Van deze personen gebruikte hij het bankrekeningnummer. Daardoor kon hij de oplichting onder meer op Marktplaats plegen en zichzelf afschermen. De zaak kwam aan het rollen tijdens een groot onderzoek naar Marktplaatsfraude.

Kwetsbare jongeren

In 2016 en 2017 bood hij goederen te koop aan op internet. Het ging hierbij om camera’s, NS-treinkaarten, een Nintendo Switch en kaartjes voor voetbalwedstrijden. De nietsvermoedende slachtoffers betaalden, maar hij leverde niets.

Het geld kwam eerst op zijn eigen rekening terecht. Maar later gebruikte hij de bankrekeningen van kwetsbare jongeren, bewoners van een instelling van het Leger Des Heils in Stad. Deze medeverdachten in deze zaak waren op de hoogte van de oplichting die de 23-jarige pleegde.

Verstopt in de kast

Op 23 juli 2019 werd de man aangehouden in de woning van zijn ex-vriendin. Hij had zich in een kast verstopt. In twee gevonden telefoons stonden gegevens die direct gelinkt konden worden aan zes aangiftes tegen de man. Daarbij troffen agenten filmpjes aan over hoe men anderen kon oplichten.

Tikkie-fraude

Op twee laptops werden ruim 31.000 Marktplaats-accounts met bijbehorende inloggegevens aangetroffen, en software waarmee onder meer bankwebsites vervalst konden worden, voor het plegen van Tikkie-fraude. Ondanks de waslijst aan bewijzen, ontkent de man zijn betrokkenheid.

De officier nam het de man vooral kwalijk dat hij voor zijn oplichtingspraktijken kwetsbare jongeren liet opdraaien, zodat hij ‘buiten beeld’ kon blijven. De verdachte moet nog voor twee soortgelijke zaken terechtstaan in het westen van het land.

Schaamte

Dertien mensen deden aangifte van oplichting. ‘Het merendeel doet dat niet, uit schaamte of omdat de kans klein is dat de oplichter gepakt wordt’, stelde de officier. Hij wilde met zijn strafeis van ruim twee jaren cel een duidelijk signaal afgeven. ‘Om deze plaag te stoppen.’

Eerder veroordeeld

De verdachte is eerder veroordeeld geweest voor soortgelijke praktijken. Ook als minderjarige ging hij regelmatig de fout in. Hij kampt met een licht verstandelijke beperking, ADHD en gebruikt lachgas en cannabis.

‘Zijn problemen weerhielden hem niet in zijn carrière’, zei de officier. De zaak lag om onduidelijke redenen elf maanden te lang bij het OM op de plank. Dat levert de verdachte mogelijk tien procent ‘strafkorting’ op.

Deze en volgende week staan nog elf verdachten in deze omvangrijke zaak terecht. Vijf personen hebben inmiddels een straf van het OM gekregen.

De rechtbank doet in alle zaken uitspraak op 18 juli.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt