OM eist jeugddetentie voor steekpartij op schoolplein in Haren. Het plein lag bezaaid met donsveertjes

OM eist jeugddetentie voor steekpartij op schoolplein in Haren. Het plein lag bezaaid met donsveertjes

Geschreven door | 2021-10-02T19:57:28+00:00 02 oktober, 2021|Groningen, Rechtbank|

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijftien maanden jeugddetentie (waarvan twaalf maanden voorwaardelijk) voor een 18-jarige man uit Haren die op 19 juni een ander met een kapotgeslagen fles in de arm stak. De officier van justitie vindt dat hier sprake is van poging tot doodslag.

 

De verdachte wilde die avond een ruzie uitpraten, zei hij tegen de rechter. Hij sprak met de ander af op het schoolplein. Het kwam volgens de 18-jarige direct tot een gevecht, waarbij hij pepperspray in zijn ogen zou hebben gekregen.

Volgens de aangever ging het heel anders. Hij was naar het pleintje gelokt en werd geconfronteerd met de verdachte en een groepje vrienden. De verdachte zou een fles uit zijn jas hebben getrokken en op het achterhoofd van het slachtoffer hebben geslagen.

 

Plein bezaaid met donsveertjes

Vervolgens sloeg de verdachte de fles stuk op de grond en stak met een stuk glas in de bovenarm van zijn rivaal. De politie trof later het slachtoffer aan met een snijwond en meerdere bloedvlekken in zijn jas. Zijn jas was bovendien gescheurd en het plein lag bezaaid met donsveertjes: de vulling van de jas.

Uit de telefoongegevens van de verdachte blijkt dat hij die avond de aangever 25 keer binnen een uur had gebeld. Omgekeerd was hij niet door het slachtoffer gebeld.

‘Groot maatschappelijk probleem’

Getuigen verklaarden tegenover de politie dat de verdachte met een fles sloeg, die kapotsloeg en met het glas stekende bewegingen maakte. De agenten zagen geen sporen van pepperspray bij de verdachte. De tiener moest een blaastest ondergaan, want hij was onder invloed van alcohol.

De officier van justitie refereerde aan de dodelijke steekpartij in Lewenborg in september 2020. ‘Steekincidenten vormen een groot maatschappelijk probleem’, zei de aanklager.

Fors litteken

Het steken met een kapotgeslagen fles in een bovenlichaam kan dodelijk aflopen, zei de officier van justitie. ‘In het bovenlichaam zitten vitale organen’. Zelfs een klap met een fles op het hoofd kan dodelijk zijn. ‘Het hoofd is een kwetsbaar lichaamsdeel’. Het slachtoffer heeft aan dit incident een fors litteken overgehouden, zei de aanklager.

Extra drie maanden

De achttienjarige liep nog in de proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van zes maanden jeugddetentie. De officier van justitie eiste dat de man de helft hiervan gaat uitzitten. De advocate van de tiener sprak van slecht recherchewerk. ‘Veel dingen zijn niet voldoende uitgezocht’, zei de raadsvrouw. Zij pleitte voor vrijspraak vanwege onvoldoende bewijs.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn