OM eist celstraffen voor voetbalgeweld na oefenpotje in Groningen

OM eist celstraffen voor voetbalgeweld na oefenpotje in Groningen

Geschreven door | 2021-07-16T12:02:30+00:00 16 juli, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Volgens de officier van justitie is een forse gevangenisstraf de enige passende straf die de hooligans moeten opgelegd krijgen, voor het rellen op 5 september 2020 in de binnenstad van Groningen. Vijf verdachten zijn opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. De officier van justitie heeft in de eerste zaken vanochtend celstraffen tot acht maanden geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. 

 

Na de oefenwedstrijd tussen FC Groningen en DSC Armina Bielefeld raakten zo’n veertig hooligans met elkaar slaags in de Grote Kromme Elleboog. Er werd gegooid met terrasmeubilair en fietsen. De geweldexplosie werd door buurtbewoners gefilmd en via internet verspreid. Uiteindelijk werden 19 vechtersbazen door middel van de beelden herkend. Tien Duitsers zijn inmiddels door de Duitse rechter veroordeeld tot geldboetes van 4000 euro en celstraffen tot tien maanden.

 

Verkeerde tijd, verkeerde plek

Van de negen Nederlandse verdachten worden vier personen vanwege te weinig bewijs niet strafrechtelijk vervolgd. Hun zaken zijn geseponeerd. De rechter behandelt vandaag uiteindelijk vier zaken, omdat een van hen zich ziek heeft gemeld. Een 44-jarige Stadjer en een 36-jarige man uit Hoogezand zeiden tegen de rechter dat zij toevallig in het gevecht verzeild raakten. ‘We waren op de verkeerde tijd op de verkeerde plek’, zeiden beide mannen.

 

Een topdag

De officier van justitie is ervan overtuigd dat het gevecht van tevoren is bekokstoofd. Dit blijkt volgens haar uit de telefoongegevens van een 20-jarige verdachte uit Groningen. Die had in de dagen voor het gevecht contact met de Duitse aanhangers. De zaak tegen de 20-jarige is wegens ziekte uitgesteld. De Hoogezandster appte na het gevecht: ‘Ik heb twee sneeën in mijn kop en een hersenschudding. Een topdag vandaag’.

 

Misplaatst

Wat voor hen een ‘topdag’ was, was dat niet voor de horecaondernemers en de buurtbewoners. Die doorstonden grote angsten en bleven met de schade zitten. ‘De verdachten zeggen supporters te zijn. Dit heeft niets met clubliefde te maken. Deze benaming is hier volstrekt misplaatst’, zei de aanklaagster. Ze eiste tegen de Stadjer acht maanden cel (helft voorwaardelijk), omdat de man ook nog een mishandeling op zijn kerfstok heeft. De Hoogezandster zou volgens haar een half jaar (helft voorwaardelijk) moeten zitten.

 

De rechter doet in het begin van de middag in alle zaken gelijktijdig uitspraak.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn