OM eist celstraffen voor illegale tabaksfabricage in woning Stad

OM eist celstraffen voor illegale tabaksfabricage in woning Stad

Geschreven door | 2019-11-23T20:08:14+00:00 23 november, 2019|Rechtbank, Zwolle|

GRONINGEN (ADP)  – Voor het produceren en opslaan van illegale waterpijptabak en sigaretten in zijn woning in Groningen eiste het Openbaar Ministerie tegen een 40-jarige Stadjer anderhalf jaar cel. Een 34-jarige medeverdachte zonder woon- of verblijfplaats zou volgens de eis acht maanden moeten zitten.

Beide mannen werden op 15 augustus 2018 aangehouden bij een woning in Hoogkerk-Zuid in Groningen. Buurtbewoners hadden bij de politie geklaagd over een weeïge lucht rondom de woning van de Stadjer. Dit zou kunnen betekenen dat in die woning hennep werd geteeld.

De bewoner en de medeverdachte waren bezig met het opladen van blauwe vaten op een aanhanger. In de woning lag 1069 kilo waterpijptabak, 64 kilo rooktabak en 2825 sigaretten. De mannen werden aangehouden op verdenking van accijnsfraude en valsheid in geschrifte. In de woning lag lege merk vervalste verpakkingsmateriaal en grondstoffen voor tabaksproductie.

Er lag ook een lading waterpijptabak in de woning van de moeder van de 40-jarige Stadjer. ‘Ik wist niet waar ik het anders kon opslaan’, zei de Stadjer. Alleen hij verscheen voor de rechtbank in Zwolle. De medeverdachte was in geen velden of wegen te bekennen. Beiden hadden na de aanhouding geen contact meer met elkaar gehad, zei de Stadjer.

De 40-jarige werd dit weekend opnieuw opgepakt. Deze keer had de man 77,5 kilo waterpijptabak, 25 kilo rooktabak en 198 kilo aan sigaretten, waarvoor geen accijns was betaald, in zijn auto liggen. De Stadjer was volgens de officier van justitie na zijn aanhouding in Groningen doorgegaan met de handel in onveraccijnsde tabak.

Waterpijptabak is een product dat zonder vergunning en accijnsafdracht niet mag worden geproduceerd of op voorraad worden gelegd. Volgens de officier loopt de fiscus door de illegale tabaksproductie- en handel honderden miljoenen euro’s mis. Het heeft een ondermijnend effect op het anti-rookbeleid van de Nederlandse overheid.

Niet alleen wordt de schatkist ernstig benadeeld, zei de officier. Met de handel worden criminele vermogens opgebouwd voor andere vormen van criminaliteit en terrorisme. Daarbij komt dat niet bekend is hoe er precies wordt geproduceerd, waarbij extra gevaarlijke stoffen worden gebruikt die een gevaar zijn voor de volksgezondheid.

De Stadjer voelde zich slachtoffer in dit geheel. De medeverdachte was de producent. Hij stelde slechts de woning beschikbaar. Onder druk. ‘De man is gevaarlijk. Ik werkte mee in de hoop dat hij snel uit mijn woning zou verdwijnen’, zei de man tegen de rechters. De officier geloofde dit niet. Zeker niet nu de Groninger opnieuw is aangehouden met illegale tabaksproducten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn