OM eist celstraffen voor beroving asielzoekers in Delfzijl

OM eist celstraffen voor beroving asielzoekers in Delfzijl

Geschreven door | 2020-05-26T21:50:21+00:00 26 mei, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor het beroven van twee asielzoekers die in Delfzijl op stap wilden is tegen vier mannen uit die plaats celstraffen tot 24 maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie verwijt de vier dat zij in een pand aan de Oude Schans in Delfzijl, dat als drugspand bekend staat, de twee vluchtelingen een pistool op het hoofd zetten en hen beroofden van geld en telefoons.

 

De slachtoffers meldden zich op 6 oktober laat in de avond bij de politie. Ze werden op weg naar het asielzoekerscentrum een pand ingelokt door een man die riep: ‘Come, come I have a Problem’. In het pand werd het tweetal overvallen en mishandeld. De vier daders gingen op een fiets vandoor. De slachtoffers gaven de agenten een goede omschrijving van hun aanvallers.

 

Vuurwapen

Op basis van dit signalement en camerabeelden kwamen de agenten bij de vier verdachten uit. De mannen van 30, 32, 25 en 31 werden in een café in Appingedam aangehouden. De agenten vonden het gestolen geld, waaronder Servische muntstukken en telefoons in de zakken van de vier. De 32-jarige verdachte had een vuurwapen bij zich. Hij is de enige van de vier die een bekentenis aflegde.

 

Geen groepje

De overige verdachten zeiden tegen de rechters dat zij niet de hele avond met het groepje optrokken of zelfs medeverdachten niet kenden. Op de kleding van een slachtoffer werd bloed aangetroffen met dna-materiaal dat  overeenkomt met dat van de 31-jarige verdachte. Zijn advocaat Ralph Tetteroo twijfelde aan deze uitkomst en opperde een tegenonderzoek. Hier ging de rechtbank niet in mee.

Hoogste straf ondanks enige bekentenis

De hoogste straf eiste de officier van justitie tegen de bekennende verdachte (32), omdat hij het wapen bij zich had. ‘En dat terwijl als enige bekende en zich positief in het onderzoek opstelde’, zei zijn advocaat Fred Kappelhof. De drie medeverdachten hoorden 21 en 18 maanden tegen zich eisen, waarvan in twee gevallen vier maanden voorwaardelijk.

Vanwege de coronamaatregelen werden de zaken verspreid over de dag en apart van elkaar behandeld, zodat de verdachten niet gezamenlijk in de zaal zouden zitten. De laatste verdachte en zijn advocaat verlieten in het begin van de avond pas de zittingszaal.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn