OM eist celstraf voor ‘windmolenterreur’ in Groningen en Drenthe

OM eist celstraf voor ‘windmolenterreur’ in Groningen en Drenthe

Geschreven door | 2021-03-18T15:10:56+00:00 18 maart, 2021|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ANP) – Windmolenactivisten Jan Nieboer (63) uit 2e Exloërmond en Jan H. (59) uit Meeden zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan het verspreiden van ruim vijftien dreigbrieven aan bedrijven die meewerken aan de ontwikkeling van twee windparken in Groningen en Drenthe. Tegen hen is vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

 

In de brieven stond dat de ontvanger zich moest terugtrekken uit de windparkprojecten, omdat anders ‘zeer onaangename dingen’ zouden gebeuren. Twee ondernemers trokken zich terug uit vrees voor de veiligheid van hun medewerkers, zichzelf en hun gezinnen. De dreigementen aan het adres van bouwbedrijven als Hak, BAM en energiebedrijf RWE zorgden volgens het OM voor enorm veel onrust en angstgevoelens. ,,Het geen idee hebben waar die dreigementen vandaan kwamen, tastte het veiligheidsgevoel nog meer aan”, zei de officier van justitie.

 

Volgens het OM maakten Nieboer en H. zich ook schuldig aan het dreigen met het dumpen van asbest op de locaties waar de windparken moesten komen.,,Hier is geen standpunt voor of tegen windmolens ingenomen. Hier gaat het over overschrijden van grenzen. Hier werd doelbewust angst gezaaid, bedreigd en mensen gedwongen iets te doen om je eigen doel te bereiken. Dit is het ondermijnen van de democratie”, zei de officier van justitie.

 

Het OM gaat ervan uit dat de verdachten hulp kregen van andere actievoerders, die onbekend zijn gebleven. Nieboer en H. waren het brein achter deze acties. Zij werden op 19 juni 2019 aangehouden op verdenking van onder meer dwang en poging tot dwang in vereniging. Het bewijs tegen deze verdachten bestaat uit een dna-spoor van H. op de dreigbrief aan het energiebedrijf RWE, de aangetroffen aantekeningen en de e-mails en de tapgesprekken, waarop volgens het OM daderwetenschap is te horen. Nieboer en H. ontkennen alle betrokkenheid.

 

Vier bedrijven dienden een schadeclaim in van in totaal bijna 200.000 euro. Het OM vindt dat die moet worden toegewezen.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn