OM eist celstraf voor oplichtingspraktijken van gokverslaafde

OM eist celstraf voor oplichtingspraktijken van gokverslaafde

Geschreven door | 2019-05-23T20:45:30+00:00 23 mei, 2019|Groningen, Rechtbank|
GRONINGEN – Een 26-jarige man uit Groningen moet mogelijk tien maanden brommen voor oplichting tussen begin 2016 en maart 2017. De officier eiste donderdag vijftien maanden celstraf tegen de man. Vijf maanden van de straf moeten voorwaardelijk zijn.

De man lichtte onder valse hoedanigheden tientallen mensen op via Marktplaats. Op de verkoopsite bood hij concertkaarten, trainingspakken, een sieraad en studieboeken aan. De slachtoffers, zeventien personen deden aangifte tegen de man, maakten het geld voor de goederen aan de man over. De spullen ontvingen ze nooit.

‘Mijn oom werkt bij KLM’

Ook verkocht hij aan bekenden van hem vliegtickets. Deze regelde hij via een verzonnen oom die bij KLM zou werken. Hij bouwde vervolgens met twee vrouwen via internetsites een vertrouwensband op. Hij vertelde aan één van hen dat hij op Curaçao woonde. Ook was hij een accountant bij een grote organisatie. De leugens leverden hem geld op. En dat geld had hij nodig om zijn gokverslaving te bekostigen.

Moeder overleden

Zo moest hij een scooter van zijn zusje repareren, en verzon hij dat zijn moeder was overleden. Hij had extra geld nodig om zaken te regelen rondom haar crematie. Eén vrouw werd op deze manier opgelicht voor ruim 15.000 euro. De scooter bestond niet, het zusje ook niet en de moeder van de man leeft nog.

Reis geboekt: weg geld

Een andere vrouw wilde graag een droomreis met hem maken. De reis zou de verdachte boeken. Haar deel van de reis maakte ze alvast over. De reis kwam er nooit. Wel was ze haar geld kwijt. In totaal dupeerde hij de vrouw voor bijna 6000 euro.

Gokschulden en huurachterstand

De zaak kwam aan het rollen toen de man naar Groningen verhuisde om te studeren. Samen met twee vrienden deelde hij een huurpand. De vrienden maakten hun deel van de huur aan de man over. Maar dat geld kwam nooit bij de huurbaas terecht. Een huurachterstand van vier maanden was het gevolg.

Toen de man daarmee werd geconfronteerd, kwam zijn gokverslaving naar voren. Ondertussen rolden meerdere aangiftes tegen de man binnen. “Ik probeerde het ene geldprobleem met het andere op te lossen”, zei hij tegen de rechter. Hij bekende alle feiten. “Ik weet niet meer hoeveel ik heb gelogen.”

“Bedonderd en besodemieterd”, zei de officier. “En dat heeft hij lang volgehouden.” De raadsman vroeg de rechtbank om aan zijn cliënt de hoogste taakstraf op te leggen. De man heeft een baan en heeft inmiddels betalingsregelingen lopen met een aantal slachtoffers.

Om dat niet te doorkruisen wil de raadsman voorkomen dat zijn cliënt het gevang in moet. “Want we weten allemaal wel hoe groot de kans op een baan is ná detentie. En dan kan hij helemaal niets meer betalen.”

De verdachte heeft volgens het Openbaar Ministerie zijn slachtoffers voor ruim 34.000 opgelicht. Dat bedrag moet hij terugbetalen.

De uitspraak is over twee weken.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt